Kaip rašoma JAV Gyventojų surašymo biuro prognozėje, kitų rasių gyventojų padaugės nuo 37 iki 57 proc.

Afroamerikiečių bus 14,7 proc., t. y. kiek daugiau nei šiuo metu. Na o išeivių iš Pietų Amerikos ir azijiečių gerokai padaugės. Pirmieji šiuo metu sudaro 17 proc. Amerikos gyventojų, o 2060 m. jų bus apie 31 proc. Beveik kas trečias JAV gyventojas turės pietų amerikietiškų šaknų.

Gyventojų su azijietiškomis šaknimis padaugės nuo šiuo metu esamų 5 iki 8 proc. šalies gyventojų.

Taigi per ateinantį pusę amžiaus sumažės tik baltaodžių JAV gyventojų. Demografų nuomone, pagrindinė to priežastis net ne emigracija, o didelis gimstamumas tarp emigrantų, gimstamumas daug didesnis nei tarp baltaodžių.

Apskritai JAV visuomenėje jau dabar matyti rasiniai ir etniniai pokyčiai. Pernai pirmą kartą JAV istorijoje emigrantų vaikai sudarė dauguma amžiaus grupėje iki vienerių metų. Specialistų prognozėmis, jau 2019 m. tokia pati situacija susiklostys ir tarp paauglių.

„Baltaodžiai ne iš Pietų Amerikos liks didžiausia gyventojų grupe JAV, bet nebesudarys daugumos“, – pabrėžė surašymo vadovas Thomasas Mesenbourgas.

Kitas specialistas – Kalifornijos universiteto Aukštosios švietimo ir informacinių tyrimų mokyklos dekanas Marcelo Suarezas-Orozco pabrėžia, kad JAV taps pirma pasaulyje postindustrine visuomene, kurioje mažuma taps dauguma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (408)