„Besikartojantys Rusijos įsibrovimai į Ukrainą nepriimtini. (Jie) pavojingi ir kurstantys“, - nacionalinio saugumo patarėja Susan Rice rašė socialiniame tinkle „Twitter“.

Šiuos komentarus ji paskelbė po to, kai Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) pranešė, jog armija šalies rytiniame regione sučiupo dešimt Rusijos oro desantininkų, o tas incidentas padidino įtampą itin svarbių derybų dėl šio konflikto išvakarėse.

Ukraina paskelbė paėmusi į nelaisvę Rusijos karių, artėjant svarbioms deryboms

98-osios oro desantininkų divizijos, kurios bazė yra centrinėje Rusijoje, kariai buvo sučiupti netoli Dzerkalnės kaimo, esančio už maždaug 50 kilometrų į pietryčius nuo prorusiškų sukilėlių tvirtovės Donecko, sakoma SBU pranešime.

„Sulaikyti Rusijos kariai turėjo asmeninių dokumentų ir ginklų, – nurodė tarnyba. – Tyrėjai pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl ginkluotų Rusijos piliečių įvykdyto neteisėto sienos perėjimo.“

Šis pranešimas buvo paskelbtas svarbaus susitikimo išvakarėse: antradienį Ukrainos prezidentas Petro Porošenka susitiks Minske su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu pirmąkart per savo kadenciją, dalyvaujant aukšto rango Europos Sąjungos (ES) pareigūnams.

Ukrainos gynybos ministras Valerijus Heletėjus sakė, kad rusų kariai buvo sučiupti pirmadienį.

„Šiandien Ukrainos ginkluotosios pajėgos sučiupo daug Rusijos karių“, – V.Heletėjus rašė savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

„Oficialiai jie dalyvauja pratybose įvairiose Rusijos vietose. Iš tikrųjų jie dalyvauja karinėje agresijoje prieš Ukrainą“, o jų šeimos nieko nežino apie jų tikrąjį likimą, pridūrė ministras.

„Kreipiuosi į Rusijos karių artimuosius: nedelsiant išsiaiškinkite, kur yra jūsų mylimi žmonės. Susigrąžinkite juos iš Ukrainos, kur jie verčiami žūti“, – perspėjo jis.

Susitiks su V. Putinu

Vladimiras Putinas, Petro Porošenka
Antradienį Ukrainos prezidentas Petro Porošenka susitiks Minske su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu pirmąkart per savo kadenciją, dalyvaujant aukšto rango Europos Sąjungos (ES) pareigūnams.

S.Rice atkreipė dėmesį į Rusijos karinius įsibrovimus į Ukrainą, per kuriuos į kaimyninę šalį buvo siunčiama artilerija, priešlėktuvinės gynybos sistemos dešimtys tankų ir kariškių.

Rusija neturi jokios teisės siųsti mašinų arba krovinių į Ukrainą be Ukrainos vyriausybės sutikimo, - sakė ji. - Rusijos kariniai įsibrovimai į Ukrainą - artilerijos, priešlėktuvinės gynybos sistemų, dešimčių tankų ir kariškių - yra reikšmingas eskalavimas.“

Kijevas seniai kaltina Maskvą kurstant separatistinį sukilimą, krečiantį Ukrainos rytus. Tačiau pastarasis incidentas buvo pirmasis kartas, kai Ukrainos institucijos paskelbė, jog į nelaisvę buvo paimta Rusijos reguliariosios armijos karių.

Ukrainos kariškiai taip pat sustabdė tankų ir šarvuotųjų transporterių koloną, iškėlusią sukilėlių vėliavas, tačiau važiavusią iš Rusijos teritorijos į Kijevo vyriausybės kontroliuojamą Mariupolio uostamiestį.

Tuo tarpu kaip ir ne kartą anksčiau Maskva paneigė bet kokį savo dalyvavimą Ukrainoje vykstančiame sukilime.

Skelbia apie į Suchodilską įvažiavusią koloną

Į Suchodilską įvažiavo didelė karinės technikos kolona iš Rusijos.

Tuo tarpu Ukrainos pilietinės organizacijos nesiliauja fiksuoti galimus Rusijos pažeidimus Ukrainos teritorijoje.

Štai pilietinės iniciatyvos organizacijos „Prava sprava“ vadovas Dmitrijus Snegiriovas pranešė, kad į Luhansko srityje esantį Suchodilsko miestą rugpjūčio 25 d. apie 22 val. įvažiavo didelė karinės technikos kolona iš Rusijos.

Anot jo, kaip rašo UNIAN, šią informaciją jam pateikė vietos gyventojai ir liudininkais tapę šios pilietinės organizacijos nariai.

D. Snegiriovas informavo, kad rugpjūčio 25 d. apie 22 val. iš Rusijos į Luhasko srityje esantį Suchodilsko miestą per Sverdlovsko miestą įvažiavo karinės technikos kolona: 21 tankas, 6 zenitinės raketinės sistemos „Grad“, 12 šarvuočių, 18 sunkvežimių „Kamaz“ ir 2 zenitinių raketų kompleksai „Osa“.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1415)