Iš lentelės, kurioje anksčiau buvo parašyta, kad prezidentas Lechas Kaczynskis žuvo vykdamas į žudynių Katynėje minėjimą, buvo pašalinti žodžiai „žudynės“ ir „Katynė“. Dabartinėje lentelėje rusų ir lenkų kalbomis tik lakoniškai užsimenama, kad ji buvo pakabinta prezidento L. Kaczynskio ir kitų žuvusiųjų lėktuvo katastrofoje atminimui.

„Rp.pl“ rašo, kad ankstesnę lentelę, tik lenkų kalba, pakabino judėjimo „Katynė 2010“ nariai. Ji buvo pašalinta greičiausiai vėlų penktadienio vakarą – būtent tuo metu vietoje esantys lenkų žurnalistai buvo išprašyti rusų tarnybų.

Andriejus Jevsiejenkov, Smolensko apskrities administracijos atstovas spaudai, šioje situacijoje nemato nieko kontroversiško, kadangi ši lentelė buvo tik „visuomeninė“, t.y. jos turinys nebuvo suderintas su kompetentingais Rusijos ir Lenkijos asmenimis. Taip pat jis informavo, kad senoji lentelė keliaus į Katynės muziejų.

Tuo metu Lenkijos užsienio reikalų ministerija pareikalavo grąžinti senąją lentelę.

„Lentelių pakeitimo sprendimą laikome labai blogu, kuris gadina visą atmosferą ne tik Smolensko apskrityje, bet ir tarpusavio santykiuose. Tikimės iš rusų, kad mūsų bendradarbiavimas, ne tik šioje situacijoje, būtų geresnis“, – teigė Lenkijos Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Marcinas Bosackis, kartu pabrėždamas, kad pašalintos lentelės turinys tikrai nebuvo lenkų-rusų susitarimo reikalas.

Kaip rašo portalas rp.pl, pirmadienį prie paminklo vainiką turėtų padėti Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis ir Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas. Gali būti, kad dėl to rusai nusprendė pakeisti lenteles būtent dabar. Tačiau Lenkijos URM atstovas spaudai M. Bosackis pareiškė, kad neįsivaizduoja, kad Lenkijos prezidentas padėtų vainiką po šia pakeista lentele.

Tuo metu Maskvos universiteto mokslininkas Aleksandras yra įsitikinęs, kad vietinė valdžia negalėjo priimti tokio sprendimo.

„Tai atėjo iš „viršaus, - teigė jis. - Tai reikalas tų, kurie save tapatina su režimu, įvykdžiusiu nusikaltimą Katynėje“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją