„Kyšis – tai versija visuomenei. Kol kas viešai kalbėti apie valstybės išdavystę nenori – skandalas didelis, juk kalbame apie gynybos ministro pavaduotoją“, – sakė vienas iš portalo pašnekovų.

Antro šaltinio teigimu, prezidentas Vladimiras Putinas „davė komandą po to, kai pavyko jį įtikinti, kad T. Ivanovas išdavė valstybę“, o dėl korupcijos jo „niekas nebūtų sulaikęs“.

„Važnyje istoriji“ pašnekovai tvirtina, kad prie tyrimo operatyviai prisideda FSB Karinės kontržvalgybos departamentas. „Dabar svarsto, ką su juo daryti: arba sodins už kyšį ir „damuš“ kalėjime, arba perkvalifikuos kaltinimus į valstybės išdavystę“, – nurodė vienas iš šaltinių.

Rusijos tyrimų komitetas antradienį pranešė, kad Rusijos teisėsaugos pareigūnai sulaikė gynybos viceministrą T. Ivanovą, kuris įtariamas kyšio ėmimu.

Rusijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad prezidentas V. Putinas buvo informuotas apie aukšto rango pareigūno sulaikymą.

Tai retas žingsnis Rusijai vykdant puolimą Ukrainoje.

T. Ivanovas, šias pareigas ėjęs nuo 2016 m., įtariamas paėmęs mažiausiai 1 milijono rublių (10 tūkst. JAV dolerių) kyšį, jam gresia kalėjimas iki 15 metų, jei bus pripažintas kaltas, pranešė naujienų agentūra TASS.

Sulaikytas S. Šoigu pavaduotojas – vienas turtingiausių valdininkų, jo pavardė žiniasklaidoje mirgėjo ne kartą.

T. Ivanovas buvo atsakingas už Gynybos ministerijos prižiūrimus statybos projektus, įskaitant Rusijos sunaikintose ir okupuotose Ukrainos teritorijose. Jis yra vienas iš 12 gynybos ministro Sergejaus Šoigu pavaduotojų.

Šoigu sąjungininko suėmimas – dramatiškiausia pastarųjų metų korupcijos byla Rusijoje


Rusijoje trečiadienį dėl įtarimų ėmus didelius kyšius buvo sulaikytas gynybos viceministras, kurio veikla jau anksčiau buvo paviešinta opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno komandos atliktame tyrime.

Gynybos ministro Sergejaus Šoigu ilgamečio sąjungininko T. Ivanovo suėmimas yra dramatiškiausia pastarųjų metų korupcijos byla Rusijoje, be to, ji iškelta tuo metu, kai išlaidos kariuomenei išaugo dėl karo Ukrainoje.

48 metų T. Ivanovas prižiūrėjo ginkluotųjų pajėgų vykdomas statybas bei viešuosius pirkimus ir buvo susijęs su dideliu projektu – Maskvos pajėgų okupuoto Ukrainos Mariupolio miesto atstatymu.

„Rusijos Federacijos gynybos ministro pavaduotojas buvo išsiųstas į kardomojo kalinimo centrą“, – sakoma Maskvos teismų spaudos tarnybos pranešime socialinėje žiniasklaidoje.

Jam gresia iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė už kyšio ėmimą „ypač dideliu mastu“, priduriama jame.

Keletas nepriklausomų Rusijos žiniasklaidos priemonių teigė, kad T. Ivanovas ir jo šeima įgijo didžiulį turtą iš dėkingumo mokesčių už kontraktus, dėl kurių jis susitardavo ministerijoje.

2022 metų gruodį A. Navalno komanda teigė gavusi tūkstančius nutekintų T. Ivanovo žmonos Svetlanos Maniovič elektroninių laiškų, iš kurių matyti prabangus gyvenimo būdas, gerokai viršijantis jo oficialų atlyginimą.

Iš laiškų matyti, kad ji leido šimtus tūkstančių eurų prabangiems automobiliams, papuošalams, drabužiams, vakarėliams ir aukščiausios klasės nekilnojamojo turto bei jachtų nuomai Prancūzijos pietuose.

Teigiama, kad kai kurie sandoriai buvo vykdomi per trečiuosius asmenis, įskaitant gynybos ministerijos rangovus.

Teisėjas pasiuntė T. Ivanovą į kardomąjį kalinimą mažiausiai iki birželio 23 dienos. Jis bus laikomas liūdnai pagarsėjusiame Lefortovo kalėjime Maskvoje, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS.

Aktyvistai, tarp jų ir A. Navalnas, seniai teigė, kad prezidento Vladimiro Putino valdomoje Rusijoje korupcija yra visuotinė.

Tačiau aukšto rango vyriausybės veikėjai suimami retai, paprastai dėl politinių kovų, teigia analitikai.

Aktyvistai sako, kad didžiulės sumos, skiriamos karui Ukrainoje, suteikė pareigūnams naujų galimybių praturtėti sudarant slaptus valstybinių pirkimų sandorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)