Praėjus trims mėnesiams po opozicijos istorinio proveržio per parlamento rinkimus buvęs Singapūro vicepremjeras Tony Tanas buvo išrinktas prezidentu, įgijęs vos 7 269 balsų persvarą per balsavimą, kuriame dalyvavo 2,1 mln. rinkėjų.

71 metų bankininkas surinko tik kiek daugiau negu 35 proc. balsų - gerokai mažiau negu 60 proc., kuriuos valdančioji Liaudies veiksmo partija (LVP) surinko per visuotinius rinkimus gegužę. Tačiau šis rezultatas partijai buvo prasčiausias per 52 valdymo metus.

Singapūre dirbantis finansų grupės CIMB ekonomistas Song Seng Wunas teigė, jog šeštadienį vykusios keturių kandidatų grumtynės dėl praktiškai reprezentacinio posto tapo dar vienu ženklu, jog šalies vairas slysta iš valdančiosios partijos rankų.

"Tai rodo, kad LVP gniaužtai nebėra tokie tvirti kaip per pastaruosius keturis dešimtmečius", - jis sakė naujienų agentūrai AFP.

Kandidatai į prezidentus dalyvavo kaip nepartiniai, nes to reikalauja šalies konstitucija, tačiau Tony Tanas daugelio siejamas su LVP, iš kurios jis išstojo tik birželį, pradedamas rinkimų kampaniją.

Jo artimiausias varžovas - gydytojo išsilavinimą turintis buvęs parlamento narys Tan Cheng Bockas, kalbantis paprastai ir vaizduojantis save eilinių Singapūro žmonių atstovu ir reikalaujantis aiškiai atskirti prezidentūrą nuo vyriausybės, nors pats anksčiau priklausė LVP.

Prezidentas, renkamas šešerių metų kadencijai, turi teisę blokuoti kandidatų skyrimą į svarbius vyriausybės postus. Šalies vadovas taip pat rūpinasi Singapūro atsargomis užsienyje, kurios šiuo metu vertinamos apie 250 mlrd. JAV dolerių.

Įprasti prezidento rinkimai turėjo vykti 1999 ir 2005 metais, tačiau abiem atvejais tinkamu tapti valstybes vadovu buvo pripažįstamas tik vienas kandidatas - buvęs valstybės tarnautojas, artimas LVP, kuris užimdavo postą be konkurencijos.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją