Maskva neigia siunčianti savo reguliariąsias pajėgas į Ukrainą, kad sustiprintų separatistus, kovojančius su Kijevo vyriausybės pajėgomis, tačiau per pastarąsias savaites daugelis faktų parodė, kad Rusijos karių Ukrainoje iš tikrųjų esama.

Kariškių šeimoms atstovaujančios organizacijos „Karių motinų komitetas“ vadovė Valentina Melnikova sakė naujienų agentūrai AFP, kad šiuo metu Ukrainoje tikriausiai yra 7–8 tūkst. Rusijos karių.

Jos nuomone, per pastaruosius du mėnesius į Ukrainą buvo pasiųsta 10–15 tūkst. Rusijos karių.

„Deja, esu įsitikinusi, kad esu teisi“, – sakė aktyvistė, nurodžiusi, jog jos informacija grindžiama pranešimais, gautais iš šeimų, kurių vyrai ir sūnūs buvo paimti į „mokymus“ ir su kuriais vėliau nebuvo įmanoma susisiekti.

„Kariuomenės vadai vykdo slaptą specialiąją operaciją“, – pabrėžė V.Melnikova, kuri yra Gynybos ministerijos viešosios tarybos narė.

Žmogaus teisių organizacijos pažymi, kad Rusijos institucijos blokuoja praktiškai bet kokią informaciją apie karių dislokavimo vietas.

„Karių motinų komitetas“ bei kita kariškiams atstovaujanti organizacija „Pilietis. Armija. Teisė“ sakė kol kas neturinčios oficialaus patvirtintų aukų sąrašo.

Tačiau žmogaus teisių aktyvistai, remdamiesi artimųjų ir karių informacija, sakė, kad Ukrainoje tikriausiai žuvo bent 200 Rusijos karių.

„Pilietis. Armija. Teisė“ vadovas Sergejus Krivenka ir Karių motinų komiteto skyriaus Sankt Peterburge vadovė Ela Poliakova sakė, kad Ukrainoje tikriausiai žuvo apie 100 karių, priklausančių 18-ajai pėstininkų brigadai, dislokuotai Čečėnijoje.

„Valdžia turėtų pasakyti, kodėl kariai žūva kitos valstybės teritorijoje ir kodėl ji tyli“, – sakė E.Poliakova, kuri taip pat yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino žmogaus teisių patarėjų tarybos narė.

Tuo tarpu Rusijos opozicijos įstatymų leidėjas Levas Šlosbergas, tiriantis klausimą dėl Rusijos karių buvimo Ukrainoje, šeštadienį sakė AFP, kad apie 100 oro desantininkų, priklausančių šiaurės vakariniame Pskovo mieste dislokuotai divizijai, žuvo kaimyninėje šalyje.

Liudmila Bogatenkova, vadovaujanti Karių motinų komiteto skyriui pietiniame Stavropolio krašte, pridūrė: „Žūva daug žmonių.“

Pasak jos, viena ligoninė netoli sienos su Ukraina esančiame Rostovo prie Dono mieste yra perpildyta sužeistųjų.

NATO yra paskelbusi, kad Ukrainoje yra „per 1 000 Rusijos karių“.

DLR ir LLR separatistai vėl susijungė: mūšių žemėlapis

Ukrainos Antiteroristinės operacijos (ATO) zonoje prorusiški separatistai susigrąžino prarastas pozicijas, faktiškai sujungdami „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) ir „Luhansko liaudies respublikos“ (LLR) grupuočių kontroliuojamas teritorijas, kurias anksčiau skyrė Ukrainos pajėgos.

Ukrainos Nacionalinės gynybos ir saugumo tarybos žemėlapis, vaizduojantis padėtį Ukrainos rytuose, rodo, kad ATO pajėgų kontroliuotas lopinėlis, anksčiau skyręs DLR ir LLR grupuotes, vėl perėjo į separatistų rankas, rašo news.liga.net.

Priešininkai surengė atakas prieš Ukrainos pajėgų pozicijas prie Luhansko ir Amvrosijivkos. Susirėmimai su separatistais taip pat vyko prie Slavjansko, Ilovaisko, Krasnoarmijisko, Krasnohorivkos, Avdijivkos, Marijinkos, Makijivkos, Debalcevo, Snižnės, Svitlodarsko, Malonikolajivkos, Lutuhynės, Sabovkos, Luhansko, Stanica Luhansko ir kt.

Rusijos Federacijos kariniai daliniai pastebėti prie Krasnodono, Sverdlovsko, Dolžanskio.

Anksčiau buvo skelbiama, kad vyksta Ukrainos desantininkų ir sustiprinto Rusijos ginkluotųjų pajėgų tankų bataliono mūšiai dėl Luhansko aerodromo.

Mūšių Ukrainoje žemėlapis mediarnbo.org nuotr.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (908)