„Švedijos žmonės balsavo už vyriausybės pasikeitimą ir naują politinę kryptį. Nauja vyriausybė, sudaryta iš Socialdemokratų ir Žaliųjų partijų, pasiruošusi imtis šio uždavinio“, – S.Loefvenas sakė parlamente savo inauguracinėje kalboje.

„Švedijos naujoji vyriausybė yra feministinė vyriausybė“, – pabrėžė jis.

Moterys sudaro pusę S.Loefveno kabineto, įskaitant finansų ministrę Magdaleną Andersson ir užsienio reikalų ministrę Margot Wallstroem, buvusią Europos Sąjungos (ES) komisarę.

Žaliųjų partijos lyderiai - Aasa Romson ir Gustavas Fridolinas - gavo aplinkos ir švietimo ministrų portfelius. Ši partija taip pat kontroliuos Švedijos užsienio pagalbos agentūrą „Sida“ ir vartotojų reikalų ministeriją.

S.Loefvenas pakartojo savo priešrinkiminius pažadus kurti darbo vietas, didinti mokytojų skaičių ir padidinti privalomo švietimo amžių nuo 16 iki 18 metų.

„Švedijos padėtis rimta – įsitvirtino aukšto lygio nedarbas, mokyklų rezultatai nusmuko, o gerovės sistema turi didelių trūkumų“, – aiškino jis.

Žalieji nesugebėjo įgyvendinti priešrinkiminio pažado išjungti atomines jėgaines, bet S.Loefvenas sakė, kad pramonė turės „prisiimti didesnę visuomenei tenkančios kainos dalį“.

Jis taip pat pažadėjo įvesti baudžiamąją atsakomybę šalies piliečiams, keliaujantiems į užsienį sekso turizmo tikslais, taip pat sugriežtinti įstatymus, numatančius atsakomybę už išžaginimus.

S.Loefveno koalicija surinko mažiau negu 39 proc. balsų per praeitą mėnesį vykusius rinkimus, todėl jai teiks kliauti Kairės partijos ir mažesnių konservatyviųjų partijų palaikymu priiminėjant įstatymus.

Naujasis premjeras taip pat pažadėjo apriboti valstybinių sveikatos apsaugos ir švietimo bendrovių pelną.

„Pelno vaikymasis bus sustabdytas“, – pabrėžė jis.

Naujoje vyriausybėje nebeliko Europos reikalų ministro posto, bet S.Loefvenas sakė, kad Švedija nori didesnio vaidmens ES taikos palaikymo misijose.

Tačiau jis patvirtino, kad šalis nesieks įstoti į NATO.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)