V. Janukovyčius pažymėjo, kad šiandien žmonės turi klausimų kai kuriems valdininkams.

Jis pabrėžė, kad tas faktas, jog žmonės išėjo į gatves, reiškia, jog kažkas buvo ne taip.

„Kažkas buvo ne taip. O už to stovi žmonės. Taigi mes juos šioje sesijoje (sausio 28 dieną – aut.past) priimsime jų pačių prašymu ir prezidentas pasirašys įsakymą ir mes performuosime vyriausybę“, - sakė V. Janukovyčius.

Jis pabrėžė, kad reikia rasti optimalų vyriausybės sudėties variantą, kuris profesionaliai tarnautų Ukrainos valstybei.

V. Janukovyčius taip pat pažadėjo suteikti amnestiją protesto akcijos dalyviams, kurie nekaltinami sunkiais nusikaltimais.

Ukrainos prezidentas nurodė, kad sausio 28 dieną įvyks „nepaprastoji (Ukrainos Aukščiausiosios Rados) sesija, kurios darbotvarkė bus tokia, kuri šiandien yra būtina, kad visuomenei būtų atsakyti opūs klausimai. Esu įsitikinęs, kad parlamentas išnagrinės visus klausimus ir mes rasime abipusį supratimą“.

Kalbėdamas apie derybų su opozicija eigą, V. Janukovyčius pažymėjo, kad abi pusės sutarė priimti sprendimą dėl amnestijos visiems sulaikytiesiems per protesto akciją, įskaitant ir radikalus.

„Vakar susitarėme, kad parlamente priėmus įstatymą dėl amnestijos tiems asmenims, kurie yra sulaikyti per šių akcijų procesą, bet kurie nepadarė sunkių nusikaltimų, įskaitant ir radikalus, visi šie žmonės bus paleisti“, - kalbėjo V. Janukovyčius.

Jis pridūrė, kad šiandien derinami atitinkami pasiūlymai.

V. Janukovyčius pabrėžė, kad šiandien šis įstatymas veikia ir visi žmonės yra paleisti. Jis priminė, kad amnestija jau buvo pritaikyta po lapkričio 30 dienos įvykių. Vėliau prasidėjo nauji neramumai, kuriuos Ukrainos prezidentas pavadino radikaliais.

Atleis valdininkus

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius penktadienį pažadėjo atleisti visus valdininkus, kurie prisidėjo prie jėgos panaudojimo prieš Euromaidano dalyvius lapkričio 30-ąją.

Per susitikimą su Bažnyčių ir religinių organizacijų lyderiais prezidentas priminė, kad keletas valdininkų, įtariamų dėl Euromaidano išvaikymo lapkričio 30-osios naktį, jau nušalinti nuo savo pareigų.

„Niekas iš jų nedirbs, jie bus atleisti iš užimamų pareigų“, - sakė V.Janukovyčius.

2013 metų lapkričio 30 dieną, maždaug 4 val. ryto, Kijeve milicijos specialiųjų pajėgų „Berkut“ pareigūnai, naudodami garsines granatas ir gumines lazdas, išvaikė vadinamąjį Euromaidaną, opozicijos protestuotojų mitingą, kurio dalyviai ragino atsistatydinti prezidentą, nepasirašiusį Asociacijos sutarties su Europos Sąjunga.

Tie veiksmai sukėlė didelį rezonansą, protesto akcijos Ukrainoje tęsiasi iki šiol.

Patriarchas Filaretas priminė krizės priežastį – Asociacijos sutarties nepasirašymą

Ukrainos prezidentas V. Janukovyčius penktadienį susitikęs su cerkvių ir religinių organizacijų vadovais padėkojo jiems už paramą, siekiant stabilumo ir stengiantis pažaboti smurtą Ukrainoje.

„Visa, ką jūs darote šiuo sudėtingu laiku, – labai svarbu, esu jums dėkingas, – sakė prezidentas ir pabrėžė. – Aš niekada savo gyvenime nesupratau prievartos... Didžiausia vertybė – gyvybė. Jeigu kas pakelia ranką – tai didelė nuodėmė“.

V.Janukovyčius sakė, kad jam „žmoniškai gaila žmonių“, kurie, nepaisydami orų, yra maidanuose. Jis padėkojo cerkvių vadovams, kad įsileidžia į cerkves žmones pasišildyti. „Žmonės kenčia nuo šalčio, vienas net sušalo – siaubas“, – tarė jis.

„Didžiulis vaidmuo taikios išeities iš šios situacijos paieškose teks Bažnyčiai. Labai prašau..., kreipkitės į juos, kreipkitės dvasiškais žodžiais“, – ragino dvasininkus prezidentas.

Ortodoksų Bažnyčios Kijevo patriarchato vadovas Filaretas pabrėžė, kad būtina „gydyti ne pasekmes, o ligos priežastis“.

„Priežastis yra ta, kad mes neįstojome asocijuota nare į Europos Sąjungą“, – pabrėžė Filaretas.

„Todėl šią problemą reikia spręsti ir valdžiai, ir opozicijai, – tęsė jis. – Reikia spręsti pagrindinį klausimą: ar einam į Europą, ar neinam – nuo to priklauso Maidano likimas“.

V.Janukovyčius aiškindamas sprendimą atidėti Asociacijos sutarties pasirašymą, nurodė, kad „mes norime išsaugoti savo suverenitetą, mes nepretenduojame į svetimas teritorijas, bet mes ir savos neatiduosim“.

Jis sakė nesąs prieš europinę integraciją, o prieš sąlygas, siūlomas Ukrainai. „Mes nieko nepraradome, esame tokioje padėtyje, kuri susidaro dėl vystymosi sąlygų. Nenorime, kad kas nors mums sakytų, ką mums daryti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (815)