„Pagal Rusijos Federacijos prezidento įsaką šiandien 14 val. (Maskvos, 12 val. Lietuvos) laiku netikėtai paskelbta kovinė parengtis Vakarinėje karinėje apygardoje, taip pat kariniuose daliniuose, dislokuotuose jo teritorijoje, Centrinės karinės apygardos 2-ojoje armijoje, oro erdvės ir kosminės gynybos, oro desanto pajėgų, tolimosios ir karinės transporto aviacijos vadovybėje“, – S.Šoigu sakė per pasitarimą Gynybos ministerijoje.

„Aukščiausiasis karinių pajėgų vadas iškėlė uždavinius patikrinti pajėgų parengtį veikti reaguojant į kritines situacijas, keliančias grėsmę šalies saugumui, taip pat antiteroristinio, sanitarinio epidemiologinio ir technogeninio pobūdžio“ krizes, pridūrė ministras.

„Patikrinimą planuojama atlikti nuo vasario 26 iki kovo 3 dienos per du etapus, – sakė S.Šoigu. – Per pirmąjį etapą vasario 26–27 dienomis Generalinio štabo viršininkas (turi) paskelbti aukščiausios lygio kovinę parengtį iš anksto neskelbtame patikrinime dalyvaujančius dalinius ir išskleisti juos bendruosiuose kariniuose bei jūrų poligonuose.“

Antrajame etape nuo vasario 28 iki kovo 3 dienos Generalinio štabo viršininkui įsakyta surengti „operatyvinius taktinius mokymus Vakarų karinės apygardos 6-ojoje ir 20-ojoje armijose, Centrinės karinės apygardos 2-ojoje armijoje ir oro desanto pajėgų vadovybėje“.

Be to, per antrąjį patikrinimo etapą bus surengti bendri taktiniai mokymai, dalyvaujant Šiaurės ir Baltijos karinių laivynų daliniams. Dalis 1-osios oro ir priešlėktuvinės gynybos pajėgų vadovybės aviacijos bus perkelta į operatyvinius aerodromus, pasitelkiant degalų papildymo ore lėktuvus.

Šios pajėgos turės „būti pasiruošusios bombardavimui nežinomuose poligonuose“, sakė S.Šoigu.

Ministras pridūrė, kad visuose Vakarų karinės apygardos kariniuose miesteliuose bus patikrinta parengtis vykdyti antiteroristines operacijas.

Ministras pareikalavo, kad kariuomenės vadai kiekvieną dieną raportuotų, kaip vykdomas šis įsakymas.

„Per patikrinimą užtikrinti, jog būtų griežtai laikomasi saugumo normų, ginklų ir šaudmenų priežiūros reikalavimų; užkirsti kelią valstybės, savivaldybių ir privataus turto apgadinimui; imtis priemonių, kad būtų išvengta neigiamo poveikio aplinkai“, – sakė S.Šoigu.

Į nuolatinės dislokacijos vietas daliniai turės grįžti iki kovo 7 dienos.

„Gynybos ministro pavaduotojas Anatolijus Antonovas turi informuoti užsienio karinius atašė apie atliekamą iš anksto neskelbtą kompleksinį dalinių kovinės parengties patikrinimą Vakarų ir Centrinėje karinėse apygardose“, – įpareigojo ministras.

Ankstesnį panašų iš anksto neskelbtą kovinės parengties patikrinimą V.Putinas buvo paskelbęs praėjusių metų liepos 13 dieną Rytų karinėje apygardoje. Tąsyk buvo mobilizuota daugiau negu 80 tūkst. karių.

Tai buvo didžiausias iš anksto neskelbtas ginkluotųjų pajėgų patikrinimas nuo 1991 metų. Po jo V.Putinas pareiškė, kad ketina ateityje surengti daugiau panašių patikrinimų karinėse ir sukarintose struktūrose.

S. Šoigu: Rusija užtikrins savo karinių bazių saugumą Kryme

Sergejus Šoigu
Rusijos gynybos ministras S. Šoigu trečiadienį pranešė, kad Rusija atidžiai stebi situaciją Ukrainos Krymo pusiasalyje ir ėmėsi priemonių Juodosios jūros flotilės saugumui užtikrinti, praneša "Reuters".

"Atidžiai stebime situaciją Kryme ir Juodosios jūros flotilės bazių prieigose, - Rusijos naujienų agentūrai "RIA Novosti" sakė ministras. - Imamės visų reikiamų priemonių užtikrinti bazės personalo, infrastruktūros ir ginklų arsenalo saugumą".

S. Šoigu nekomentavo, kokių konkrečių priemonių imtasi.

Ukrainoje pasikeitus vyriausybei ir augant įtampai Krymo pusiasalyje, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį nurodė surengti netikėtas pratybas Vakarinėje karinės apygardos dalyje, netoli nuo sienos su Ukraina. Anksčiau Kremliaus pareigūnai minėjo, kad į vidinius Kijevo reikalus nesikiš, tačiau pabrėžė, jog Rusijos piliečiams Ukrainoje yra nesaugu.

Į netikėtas karines pratybas sureagavo Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Philipas Hammondas, pareiškęs, kad Londonas atidžiai stebi Rusijos karinių pajėgų judėjimą regione.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2313)