A. Pabrikas priminė, kad 2007 m. tuometinis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad Rusija atnaujina strateginių bombonešių skrydžius. „Šie skrydžiai atsinaujino virš Baltijos jūros. Tokio dalyko nebuvo nuo pat Šaltojo karo pabaigos“, – pasakė A. Pabrikas.

Skelbiama, kad dviejų rusų bombonešių Tu-22 ir naikintuvų Su-27 skrydis truko apie 30 min., dėl jo buvo susitarta.

Antradienį rusų strateginiai bombonešiai į orą virš Baltijos jūros pakilo jau antrą kartą šiais metais. Pirmasis jų skrydis įvyko balandžio mėn.
Rusijos bombonešiai praskrido virš neutralių vandenų, tačiau į orą pakilo ir NATO lėktuvai, jie palydėjo Rusijos bombonešius ir grįžo į bazę. A. Pabrikas pabrėžė, kad šio įvykio nereikėtų vertinti, kaip keliančio grėsmė Latvijai, gyventojai gali jaustis saugiai, nes Latvijos oro erdvė nebuvo pažeista.

„Tai nedviprasmiškas politinis signalas NATO narėms, jėgos demonstravimas“, – mano A. Pabrikas.

Anksčiau A. Pabrikas nurodė, kad grėsmė Baltijos regionui dabar labai nedidelė, tačiau saugumo niekada nebūna per daug, tad Latvija neturėtų sumažinti karinės parengties.

2007 m. rugpjūčio 17 d. V. Putinas paskelbė, kad Rusija atnaujina nuolatinius patruliuojamuosius strateginių bombonešių skrydžius „atokesniuose karinių veiksmų rajonuose“. Pirmasis Rusijos vicepremjeras Sergejus Ivanovas tuomet pabrėžė, kad tai nėra Šaltojo karo atnaujinimas, šie skrydžiai bus vykdomi siekiant lavinti pilotų įgūdžius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją