Tokią informaciją skelbia RBK, remdamasis „Wall Street Journal“.

Kaip teigia neįvardijamas Vakarų pareigūnas, šią savaitę Rusijos prezidentas Prancūzijos vadovui ir Vokietijos kanclerei atsiuntė slaptą laišką, kuriame paprašė daugiau teritorijų ir autonomijos separatistams.

Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai šį siūlymą atmetė, esą būtent dėl šios priežasties ir buvo suplanuotas jų apsilankymas Rusijos sostinėje.

Kaip teigia dienraštis, Vakarų lyderiai į Maskvą skrenda norėdami pateikti savo pasiūlymą.

Per neseniai vykusį apsilankymą Kijeve A. Merkel ir F. Hollande'as pareiškė, kad vyks į Maskvą. Kaip teigia Prancūzijos prezidentas, lyderiai nusprendė imtis „naujos iniciatyvos“.

F. Hollande'as pridūrė, kad V. Putinui bus pateiktas naujas pasiūlymas, kuris paremtas Ukrainos teritorinio vientisumo principu. Pagrindiniu apsilankymo Maskvoje tikslu F. Hollande'as įvardijo susitarimo, kuris būtų priimtinas abiem šalims, parengimas.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pabrėžė, kad trijų šalių lyderiai ketina aptarti, ką galėtų padaryti dėl „pilietinio karo Ukrainos pietvakariuose nutraukimo“.

Po susitikimo Kijeve Ukrainos prezidento Petro Porošenkos administracijos vadovo pavaduotojas Valerijus Šalijus pareiškė, kad lyderiai aptarė „visiškai naują siūlymą“, kaip sureguliuoti krizę.

Jis patikino, kad „joks V Putino dokumentas“ tikrai nebuvo susitikimo pagrindas.

Susitikimas truko ilgiau nei penkias valandas. Šalys pareikalavo nedelsiant nutraukti ugnį, išvesti užsienio karius, išgabenti sunkiąją karinę techniką ir ginklus, uždaryti sienas ir išlaisvinti visus įkaitus, įskaitant ir pilotę Nadieždą Savčenko.

Prieš tai vyko P. Porošenkos susitikimas su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry. Po susitikimo JAV diplomatijos vadovas „Rusijos agresiją“ įvardijo kaip pagrindinę grėsmę Ukrainai ir pridūrė, kad Jungtinės Valstijos „neketina užsimerkti“ prieš Rusijos tankus Donbase.

J. Kerry pridūrė, kad A. Merkel ir F. Hollande'as iš V. Putino gavo kažkokį pasiūlymą, tačiau nepatikslino, apie ką jame kalbama.

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius pridūrė, kad Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai su siūlymo tekstu susipažino tik ketvirtadienį ir dar jo kaip reikiant neišanalizavo.

„Bild“: V.Putinas laimėjo konfliktą Ukrainoje

Vokiečių leidinys „Bild“ rašo, kad Vokietijos kanclerės A. Merkel ir Prancūzijos prezidento F. Hollande‘o vizitas į Rusiją reiškia Rusijos prezidento V. Putino pergalę Ukrainos konflikte.

Taip pat „Bild“ pateikta nuomonė, kad Ukrainos prezidentas P. Porošenka šiame konflikto etape po Krymo praradimo yra pasirengęs atsisakyti kai kurių teritorijų, o Vakarų politikai dėl V. Putino daromos įtakos yra bejėgiai.

Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai į Maskvą atvyks penktadienio popietę

Vokietijos kanclerė A. Merkel atvyks į Maskvą penktadienį tarp 16 ir 17 val. (15–16 val. Lietuvos) laiku, kur kartu su Prancūzijos prezidentu F. Hollande'u susitiks su Rusijos vadovu V. Putinu.

Per šį susitikimą šalių lyderiai aptars naują Berlyno ir Paryžiaus iniciatyvą, kaip būtų galima užbaigti konfliktą Rytų Ukrainoje, kurią ketvirtadienį Kijeve A.Merkel ir F.Hollande'as pristatė Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai.

„Ji (kanclerė) atvyks tarp 16 ir 17 val., prieš pat susitikimą“, – agentūrai „Interfax“ sakė vienas vokiečių pareigūnas, pageidavęs likti neįvardytas.

Pasak jo, A.Merkel nenakvos Maskvoje.

F.Hollande'as į Rusijos sostinę taip pat atvyks penktadienio popietę.

„Tikimasi, kad Prancūzijos prezidentas atvyks į Maskvą po pietų. Mes nežinome tikslaus laiko“, – nurodė prancūzų šaltinis.

Paklaustas, ar F.Hollande'as planuoja nakvoti Maskvoje, jis atsakė: „Tai mažai tikėtina.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2116)