NASA geofizikas Richardas Grossas praneša, kad, naujų tyrimų duomenimis, 8,9 balų stiprumo žemės drebėjimas paspartino žemės sukimosi greitį ir taip 24 valandų dieną sutrumpino 1,8 mikrosekunde (mikrosekundė yra milijoninė sekundės dalis).

Pasak JAV Geologijos tarnybos, penktadienio žemės drebėjimas 2,4 metro pastūmė visą pagrindinę Japonijos salą.

Tai ne pirmas kartas, kai galingi žemės drebėjimai pakeičia dienos ilgį – taip buvo nutikę ir anksčiau. Pernai 8,8 balo žemės drebėjimas Čilėje taip pat padidino planetos sukimosi greitį ir sutrumpino dieną 1,26 mikrosekundėmis. 9,1 balo Sumatros drebėjimas 2004 m. sutrumpinto dieną 6,8 mikrosekundėmis.

Kuo žemės drebėjimai yra arčiau pusiaujo, tuo didesnę įtaką jie daro Žemės sukimosi greičiui.

Kovo 11-osios drebėjimas buvo didžiausias Japonijos istorijoje ir penktas pagal dydį pasaulyje nuo 1900 metų. Jis prasidėjo atviroje jūroje apie 373 km į šiaurės rytus nuo Tokijo ir 130 km į rytus nuo Sendajaus miesto, sukeldamas didžiulį cunamį, kuris nusiaubė Japonijos šiaurės rytų pakrantes. Po pagrindinės žemės drebėjimo bangos dar buvo užregistruota apie dvidešimt 6 balų žemės drebėjimo židinių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją