„Kitaip nei jos sąjungininkės Europoje, Varšuvos valdžia dabar turi svarbių įrankių“, – teigia straipsnio autoriai Stefanie Bolzen ir Philippas Fritzas. – Jėgos demonstravimas Vašingtone parodė didelę Lenkijos įtaką, kariniu požiūriu šalis priklauso sunkiasvorėms.“

Autorių nuomone, reikšmingi Lenkijos kariniai pajėgumai leidžia daryti įtaką sąjungininkėms, Lenkijos diplomatai galėjo suvaidinti lemiamą vaidmenį palengvinant susitarimą JAV dėl pagalbos Ukrainai.

„Die Welt“ apžvalgininkai akcentavo neseniai įvykusį prezidento Andrzejaus Dudos vizitą Vašingtone ir jo susitikimą su Donaldu Trumpu. Per diskusiją abu lyderiai aptarė tokius svarbius klausimus kaip karinė parama Ukrainai ir būtinybė NATO šalims didinti išlaidas gynybai.

Gana netikėtai netrukus po susitikimo respublikonai nusprendė nutraukti ilgai trukusį 61 mlrd. JAV dolerių pagalbos Ukrainai blokavimą.

Straipsnyje sakoma, kad prezidento A. Dudos pastangos įtikinti D. Trumpą galėjo suvaidinti reikšmingą vaidmenį tokiai įvykių raidai, ypač turint omenyje ilgalaikę jųdviejų draugystę.

„Galbūt priežastis buvo prezidento A. Dudos pastangos įtikinti D. Trumpą? Juk jis nuo seno yra jo draugas“, – rašoma straipsnyje.

Autoriai taip pat pabrėžia mažiau žinomą faktą, kad pastarosiomis savaitėmis Lenkija buvo aktyviai įsitraukusi į diplomatinį puolimą Vašingtone, siekdama užtikrinti, kad Ukraina gautų reikiamą karinę pagalbą.

Rishi Sunakas, Donaldas Tuskas, Jensas Stoltenbergas

„Die Welt“ paminėjo, kad prieš porą savaičių Baltuosiuose rūmuose lankėsi prezidentas A. Duda ir premjeras Donaldas Tuskas, pabrėžę vienybę su Lenkijos saugumu susijusiais klausimais. Lenkų požiūris išryškino, kad saugumas ir padėtis Ukrainoje turi tiesioginį ryšį.

Vokiečių žurnalistų teigimu, Lenkija, būdama priešakinė valstybė prie NATO rytinės sienos, kariniu požiūriu yra itin svarbi valstybė, pagrindinė ginklų tiekimo Ukrainai tranzito šalis. Dėl to Lenkija tapo itin svarbia NATO nare. Pastarieji NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo ir Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Rishi Sunako vizitai Varšuvoje dar labiau tai pabrėžia.

Laikraštis taip pat atkreipė dėmesį į ilgalaikius tvirtus Lenkijos ir JAV ryšius bei tai, kad reikšmingos Lenkijos išlaidos gynybai pelnė pripažinimą Vašingtone.

Vėlai antradienį JAV Senatas patvirtino 61 mlrd. JAV dolerių pagalbos Ukrainai paketą, prezidentas Joe Bidenas pažadėjo, kad nauji ginklai bus greitai pristatyti į karo zoną.

Prieš kelias dienas įstatymas dėl 95 mlrd. dolerių paramos sąjungininkėms, įskaitant Izraelį ir Taivaną, buvo priimtas Atstovų rūmuose. JAV prezidentas J. Bidenas pažadėjo greitai jį pasirašyti ir sakė, kad labai reikalinga pagalba Ukrainai bus pradėta pristatyti šią savaitę.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį padėkojo JAV Senatui už karinės pagalbos jo šaliai paketą.

„Dėkoju daugumos lyderiui Chuckui Schumeriui ir respublikonų lyderiui Mitchui McConnellui už tvirtą vadovavimą abiems partijoms priimant šį įstatymą, taip pat visiems už jį balsavusiems JAV senatoriams“, – paskelbė jis socialinėje žiniasklaidoje po kelių minučių, kai įstatymo projektas buvo priimtas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)