Rugsėjo 29 d. Obuz Lesnovsko poligone prie Boranovičių miesto „jungtinė rusų-baltarusių grupuotė sėkmingai sunaikino tariamą agresorių ir perėjo į kontrapuolimą“. Kaip tinklalapyje „Belaruskije novosti“ rašo politologas Aleksandras Klaskovskis, maža to, kad hipotetiniai NATO tankai nenuėjo iki Maskvos, tai dar ir sąjungininkų „T-72“ tankai pajudėjo į Vakarus.

Baltarusių karo analitiko A.Alesino manymu, kontrapuolimo tikslas pagal šių karinių pratybų, kurių metu buvo imituojamas konfliktas su NATO, scenarijų - prasivežti į pagalbą „blokadiniam Kaliningradui“, o po to užimti Baltijos placdarmą.

„Tai ką, tankai į Maskvą nepraėjo?“, - paklausė žurnalistai karo analitiko. „Ne, dar daugiau, – atsakė A. Aleksinas.- Mūsų tankai pajudėjo į Baltijos valstybes“.

Duodamas interviu „Naša Niva“, A. Alesinas priminė, kad Rusijos strategai vadina Baltarusiją „kilpa ant Baltijos kaklo“. Didelio masto baltarusių-rusų kariniai „žaidimai“ modeliuoja hipotetinį konfliktą su NATO. A. Alesino nuomone, manevrų apoteozė – kontrsmūgis hipotetiniam priešininkui. Pagal scenarijų, armija gauna užduotį prasiveržti į pagalbą „blokadiniam Kaliningradui“, o po to užvaldyti Baltijos placdarmą (kur vakarų priešininkas galėtų permesti savo pajėgas), rašoma tinklalapyje charter97.org..

Neveltui Dmitrijus Medvedevas savo vizito į Baltarusiją išvakarėse stebėjo jūrų pajėgų desanto išsilaipinimą Kaliningrado srityje. Tuomet jis pareiškė: mūsų manevrai išskirtinai gynybiniai. Bet Vilniuje, Rygoje, Taline ir Varšuvoje supranta Kremliaus siunčiamą žinią – jei kas, maža nepasirodys.

„Pratybų tikslai – visų pirmą politiniai“,- įsitikinęs A. Aleksinas. Jo nuomone, tokiu būdu Kremlius demonstruoja raumenis visų pirma Baltijos valstybėms ir Lenkijai – „pasipūtusioms“ NATO naujokėms, kai kalbama apie santykius su Maskva.

Ekspertas neabejoja, kad, prisidengęs karinėmis pratybomis, Aleksandras Lukašenka pabandys išgauti iš Maskvos ekonominių lengvatų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją