Panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą sukurtas investicinis projektas (galimybių studija), kuriame analizuojama programinės įrangos vertimo į lietuvių kalbą patirtis, šių darbų mastai ir praktika užsienyje, tokių darbų strategija, nagrinėjami vartotojų, ypač nekalbančių anglų kalba, poreikiai ir galimybės naudotis lietuviškomis programomis.

Atliktas tyrimas parodė, kad beveik 75% Lietuvos gyventojų menkai mokančių anglų kalbą pageidauja, kad programinė įranga jiems būtų prieinama gimtąja kalba. Be to, gyventojai, turintys gerus anglų kalbos įgūdžius, yra pasiekę aukštesnį kompiuterinio raštingumo lygį nei gyventojai, kalbantys kitomis užsienio kalbomis (vokiečių, prancūzų).

Numatoma, kad projekto įgyvendinimas teigiamai paveiks žinių visuomenės Lietuvoje ugdymą bei ekonomikos augimą, nes įgyvendinus projektą bus skatinamas informacinių technologijų naudojimas viešų paslaugų, mažų ir vidutinių įmonių ir namų ūkių srityje, taip pat atvirojo kodo programinės įrangos naudojimas.

Bus sudarytos sąlygos naudotis lietuviškai aplinkai pritaikytomis programomis, internete rasti išsamius informacinius išteklius valstybine kalba, sumažinta gyventojų, menkiau mokančių anglų kalbą, socialinė atskirtis. Taip pat jiems bus suteikta galimybė įgyti kvalifikaciją, žinias ir įgūdžius, kurie padės jiems lengviau prisitaikyti prie sparčiai kintančių gyvenimo ir darbo sąlygų, tobulinti kvalifikaciją.

Įgyvendinant programinės įrangos vertimo į lietuvių kalbą projektą būtų sukurtas interneto portalas, kurio lankytojai galės atsisiųsti nemokamas lokalizuotas programas, bus diegiama programų ir informacijos apie jas paieškos paslauga, pateikiama informacija apie kiekvieną lokalizuotą programą, jų atnaujinimą, diegimo instrukcijos, techniniai reikalavimai ir (arba) programų dokumentacija, sakoma Lietuvių kalbos instituto pranešime.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją