Savo komentaruose į Lietuvą atvykusius juodaodžius „nygeriais“ ir „parazitais“ išvadinusi bei raginusi juos išsiųsti į Sudaną, medikė savo poziciją pakeitė prasidėjus ikiteisminiam tyrimui – pareiškė nesanti rasistė ir tenorinti, kad „pasaulyje būtų taika ir visi gyventų draugiškai“.

Kelmės rajono apylinkės teismo baudžiamąjį įsakymą nuteistoji dar gali skųsti, tačiau greičiausiai šia galimybe ji nepasinaudos – ikiteisminio tyrimo metu visiškai pripažino kaltę bei sutiko su Kelmės rajono apylinkės prokuratūros pasiūlyta bausme.

Tai jau antrasis nuosprendis gydytojai – prieš pusantrų metų Kelmės teismas ją buvo nuteisęs už komentarą viename interneto portale. Tąkart jai buvo skirta 650 litų bauda, ją nuteistoji yra sumokėjusi.

Ikiteisminio tyrimo ir teisminio nagrinėjimo metu buvo nustatyta, kad Kelmės rajone gyvenanti moteris iš savo namuose esančio kompiuterio tą pačią dieną parašė net tris užgaulius komentarus viename naujienų portale. Jame buvo publikuotas straipsnis apie dainininkę Ericą Jennings šokiravusį išpuolį Vilniuje.

Iš Airijos kilusi dainininkė tvirtino, kad vieną vakarą jos sesuo važiuodama sostinės Subačiaus gatve pamatė, kaip prie autobusų stotelėje stovinčio juodaodžio iš dviejų pusių pribėgo „fašistuojantys skustagalviai“. Esą jie iš 25 metų Ganos piliečio atėmė mobilųjį telefoną bei aptalžė.

E. Jennings sesuo bei jos vyras užsienietį išgelbėjo – stabtelėjo prie jo ir paragino sėstis į automobilį.

Trijuose komentaruose užgauliojo juodaodžius ir kritikavo valdžią

„Perskaičiuosi šį straipsnį pagalvojau, jog žurnalistai dėl kitų rasių, tautybių asmenų ar nukentėjusių užsieniečių rašo didžiulius straipsnius, laikraščiuose ir interneto tinklalapiuose kaltina lietuvius, o kai užsieniečiai, kitų tautybių asmenys sumuša, įžeidinėja, apvaginėja ir apgaudinėja lietuvius, rašoma glaustai ir niekas nesiima jų viešai ginti“, - savo poziciją prokuratūroje išdėstė medikė.

Ji neslėpė, kad interneto tinklaraštyje nusprendė išsakyti savo nuomonę. Pasirašiusi slapyvardžiu „Alex“ moteris ragino visus „nygerius išsiųsti į Sudaną“ bei jų ateityje neįsileisti į mūsų šalį.

„Nes Lietuva gali tapti antruoju Londonu ar Paryžiumi (pagal tų parazitų skaičių)“, - komentarą užbaigė moteris.

Tačiau tuo viskas nesibaigė – perskaičiuosi kitų skaitytojų parašytus komentarus, gydytoja nusprendė dar kartą išsakyti savo poziciją (kalba netaisyta): „Aš, matai, Lietuvoje darau BVP, iš kurio išlaikomi visokie nelegalai nygeriai, ir matau, kad tie parazitai gyvena Lietuvoje daug geriau, negu kokie tai kaimiečiai. Tai kur teisybė, žmogau, patys lietuviai gyvena skurde (nuvažiuok į kaimą, turbūt dar nesi matęs tokio skurdo), ir dar iš mūsų, Lietuvos gyventojų mokesčių turime išlaikyti visokius parazitus??? Kai kaime buvusio kolūkiečio pensija apie 300 litų??? Žmogau, atmerk akis ir nesilygink į tą supuvusią Vakarų Europą, kuri dejuoja nuo nygerių ir musulmonų antplūdžio, juk jie kaip skėriai, užplūsta ir viską sunaikina“.

Gydytoją greičiausiai labai jautriai paveikė užsieniečių vizitai Lietuvoje, nes tą pačią dieną po kelių valandų prie to paties straipsnio ji parašė trečią komentarą. Jame moteris toliau atvirai dėstė savo poziciją apie juodaodžius, nors pripažino, kad jų „mušti gal ir nereikėtų“.

„Bet mūsų politikai rimtai turėtų susirūpinti ir sumažinti visokių ten nygerių ir musulmonų srautą į Lietuvą, juk jie čia atvažiuoja parazituot, tikrai nemačiau Lietuvoje dirbančio nė vieno nygerio (išskyrus krepšinį ir fulę). Tikrai žinau, kad US yra taip vadinamasis federalinis 5-ojo darbuotojo įstatymas, kuris nurodo darbdaviui, kad iš 5 darbuotojų minimum būtų bent vienas nygeris, o tie juk nedirba tik gauna algą, ir jei šnekėti apie rasizmą, tai jis US didžiausias, o didžiausi rasistai yra nygeriai ir musulmonai. Jie mūsų, baltųjų, nekenčia, galėtų – visus išpjautų“ (kalba netaisyta), - rašydama moteris tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ir kurstė diskriminuoti žmonių grupę dėl rasės ir tikėjimo.

„Noriu, kad pasaulyje būtų taika ir visi gyventų draugiškai“

Ikiteisminio tyrimo metu medikė pareigūnams teisinosi, kad rašydama komentarus ji nepagalvojo, jog tokiais pasisakymais kursto ar skatina neapykantą, niekina ar kursto niekinti ar diskriminuoti žmones dėl rasės, tautybės ar seksualinės orientacijos.

„Aš pati ilgą laiką gyvenau Rusijoje tarp kitų tautybių žmonių ir prieš kitas tautybes nesu nusiteikusi, noriu, kad pasaulyje būtų taika ir visi gyventų draugiškai“, - per apklausą moteris tvirtino, kad komentarus parašė paveikta kitų skaitytojų išsakytų pozicijų.

„Dėl komentarų parašymo laibai gailiuosi, nepagalvojau, kad visuomenė ir skaitytojai mane gali ne taip suprasti“, - Kelmės rajone gyvenanti moteris tikino labai pergyvenanti dėl savo neapgalvoto ir lengvabūdiško elgesio.

Gydytojos baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Kelmės rajono apylinkės teismas savo baudžiamajame įsakyme pabrėžė, kad Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija nustatė, jog skaitytojos parašytuose komentaruose yra kurstoma tautinė neapykanta.


Pasak teismo, medikė komentaruose viešai išsakė savo nuomonę supykusi dėl, jos nuomone, neobjektyvių žiniasklaidos straipsnių, tačiau jokių veiksmų, nukreiptų į realų žmonių grupių diskriminavimą, neatliko. „Tai rodo nedidelį jos veiksmų pavojingumo visuomenei laipsnį“, - konstatavo teismas.

Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė į gydytoją charakterizuojančią medžiagą: kaltinamoji yra 70 metų amžiaus, nukentėjusi nuo okupacijos, neįgali, dirba gydytoja, nors jau yra pensijoje. Be to, nebuvo surinkta jokios ją kompromituojančios medžiagos.

„Todėl kaltinamajai skiriama mažo dydžio bauda“, - 6 MGL (780 litų) baudą skyręs teisėjas Vidmantas Rudaitis.

Už komentarus atsako jų autoriai

DELFI primena, kad Baudžiamojo kodekso numatyta, jog už interneto komentaruose skatinamą neapykantą ar kurstymą diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Dėl kurstymo smurtauti bei fiziškai susidoroti gresia dar griežtesnė bausmė - laisvės atėmimas iki trejų metų.

Už skaitytojų komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako jų autoriai, kurie už šmeižikiškus, viešųjų ar privačių asmenų garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius teiginius gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Ji gresia ir už smurto kurstymą, raginimus nuversti teisėtą Lietuvos valdžią bei kitokius neteisėtus veiksmus.

Praėjusiais metais Lietuvoje buvo pradėta daugiau ikiteisminių tyrimų dėl asmens lygiateisiškumo ir sąžinės laisvės pažeidimų. Pastaraisiais metais ypatingą dėmesį komentatorių išsakomoms mintims internete skyrę prokurorai pernai iškėlė 86 baudžiamąsias bylas.

Kurstymu kaltinti asmenys buvo nuteisti piniginėmis baudomis nuo 5 iki 23 MGL (nuo 600 iki 3 tūkst. litų). Griežtesnių bausmių teismai neskyrė, nors jiems gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Užpraėjusiais metais teismo nuosprendžiu iš vieno „internauto“ net buvo konfiskuotas kompiuteris.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją