Aikštelėje šalia Eismo priežiūros tarnybos, Giraitės g., vietos beveik nėra, todėl pažeidėjų automobiliai gabenami į daug didesnę mašinų saugojimą aikštelę Minsko pl.

Iš sostinėje sulaikytų automobilių penketas jau laukia teismo sprendimo dėl konfiskacijos.

„Kad ir kaip būtų keista, pirmasis pažeidėjas, kurio automobilis gali būti konfiskuotas, buvo sulaikytas sausio 1-ąją. Jau prieš savaitę surinkome visą bylos medžiagą ir išsiuntėme į teismą. Manome, kad teismo verdiktą automobilio savininkas išgirs dar šį mėnesį“, – sakė Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato Eismo priežiūros tarnybos Kelių patrulių rinktinės vadas Marius Putrimas.

Daugiausia sulaikyta BMW

Prasikaltusių kelių erelių automobilio nuvežimas į saugojimo aikštelę Minsko pl. kainuoja 150 litų, kiekviena automobilio saugojimo para – dar po 15 litų.

„Paprastai čia atgabenamos mašinos po avarijos, tačiau pasikeitus taisyklėms čia atvežama daugiau ir nedaužtų, girtų vairuotojų automobilių. Teritorija didelė – telpa per 600 automobilių, tačiau jeigu tendencija nesikeis, automobiliai visiškai užkimš ir šią aikštelę“, – sakė automobilių nutempimu ir saugojimu užsiimančios bendrovės „Sauda“ direktorius Saulius Kundrotas.

Kad sulaikytų automobilių vis daugėja, patvirtino ir Minsko pl. esančios aikštelės darbuotojas Arūnas. Jo teigimu, per parą atvežami maždaug septyni laikinai policijos sulaikyti automobiliai.

„Šiuo metu sulaikytų automobilių aikštelėje – per aštuonias dešimtis. Vien per savaitgalį sulaukėme dviejų dešimčių automobilių, jeigu taip ir toliau, automobiliai užsilaikys teritorijoje, nežinia, ką reikės su jais daryti“, – svarstė vyriškis.

Tačiau ne visi kelių ereliai nurimsta – netrūksta ir akiplėšų, kurie po kelių dienų, nesulaukę teismo sprendimo, atvažiuoja į aikštelę ir terorizuoja darbuotojus, grasina, reikalauja atiduoti automobilį.

„Tiesa, statistikos lyg ir nevedame, tačiau galima pripažinti, kad dauguma sulaikytų automobilių yra BMW, šiek tiek mažiau „Audi“ ir „Volkswagen“, – neslėpė Arūnas.

Teisininkų nuomonės susikerta

Nuo sausio 1-osios įsigaliojus Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisoms, nedrausmingiems vairuotojams ne tik padidėjo baudos ir teisės vairuoti atėmimo terminai. Neblaivūs vairuotojai, teismo sprendimu, gali būti iki mėnesio uždaryti į areštinę ir prarasti savo transporto priemonę.

Priėmus įstatymą vairuotojams kilo daug klausimų dėl šių nuostatų įgyvendinimo.

Kaip bus, jeigu pažeidėjas vairuos ne jam priklausančią transporto priemonę? Ar užteks sulaikytiems automobiliams vietos policijos nuomojamoje automobilių saugojimo aikštelėje? Galų gale, kas mokės už transporto priemonės laikymą iki teismo?

Pasirodo, kai kurie automobilių konfiskacijos tvarkos niuansai nežinomi net ir pareigūnams, prižiūrintiems, kaip vykdomas įstatymas. Teisininkų nuomonės šiais klausimais susikerta.

Įstatymas – be išimčių

Vairuotojams, padariusiems tokių pažeidimų, už kuriuos bus konfiskuota transporto priemonė, bausmė bus neišvengiama net ir tuo atveju, jei išgėręs asmuo vairavo kitam žmogui nuosavybės teise priklausančią transporto priemonę.

„Saugaus eismo įstatyme numatoma, kad transporto priemonės savininkas atsako už tai, kam patiki savo nuosavybę. Žinoma, viską spręs teismas, bet įstatyme jokių išimčių, kokiais atvejais nebūtų galima konfiskuoti automobilio, nėra“, – pasakojo Saugaus eismo departamento direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Pumputis.

Tačiau kiti teisininkai dar nedrįsta kategoriškai teigti, kaip būtų elgiamasi, jeigu reikėtų konfiskuoti automobilį, kuris nepriklauso teisės pažeidimą padariusiam asmeniui.

Gali būti, kad konfiskacija pažeistų Konstitucijos 23 straipsnį, kuris užtikrina piliečių nuosavybės neliečiamumą. Juk nuobauda už vieno asmens nusižengimą negali būti nukreipta į kitą asmenį.

Kai kurie teisininkai prognozuoja, kad pirmosios konfiskacijos bylos greičiausiai bus sustabdytos, kol dar nepradėtos nagrinėti. Teisėjai galėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą, kuris ir turėtų atsakyti į visus klausimus.

Automobiliai bus parduoti

Visos konfiskuotos transporto priemonės bus perduodamos Valstybinei mokesčių inspekcijai. Jos darbuotojai sako nebijantys galimo konfiskuotų automobilių antplūdžio, nes jau kurį laiką sėkmingai veikia sistema, pagal kurią per pastaruosius dvejus metus įstaiga realizavo beveik 300 konfiskuotų automobilių.

Parduodamus konfiskuotus automobilius vertina ekspertai. Jei konfiskuoto turto vertė viršija 60 tūkst. litų, jis parduodamas konkurso būdu. Kitais atvejais transporto priemonių pardavimu rūpinasi įmonės, kurios teikia tokias paslaugas ir yra laimėjusios inspekcijos skelbtą konkursą.

2007 METAI LIETUVOS KELIUOSE:

žuvo 739 žmonės, iš jų 196 – Vilniaus mieste ir rajone.

sulaikyta per 30 tūkst. neblaivių vairuotojų.

802 avarijas sukėlė neblaivūs vairuotojai. Šiose avarijose žuvo 69 žmonės ir dar 1212 buvo sužeista.

dėl neturinčių teisės vairuoti asmenų kaltės 2007 metais eismo įvykiuose žuvo daugiau kaip 120 eismo dalyvių.

sulaikytas 71 asmuo, kuris vairavo būdamas apsvaigęs nuo narkotikų.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Ateities parduotuvės žengia į Lietuvą

Ledainė virs informacijos centru

Kazino klientai – po didinamuoju stiklu