Sausį „Ryanair“ lėktuvai skraidė pustuščiai, į daugelį reisų buvo išperkama mažiau nei 70 procentų bilietų. Todėl praėjusiais metais skrydžių kainas pakėlusiai bendrovei teks imtis kitokių priemonių pelnui užtikrinti.

Jos vadovai nutarė, kad vienintelis būdas klientams privilioti – mažinti bilietų kainas. Pastaraisiais metais nuolat augo nepasitenkinimas šios kompanijos aptarnavimo kokybe. Keleiviai skundėsi kylančiomis kainomis, dėl kurių iš avialinijų esą turėtų būti atimtas pigiausio skrydžių operatoriaus vardas. Žmonėms užkliūva ir griežtas „Ryanair“ reikalavimas turėti ne daugiau 15 kilogramų bagažo.

Kompanijos vadovybė aiškina, kad nekelti kainų pernai ji tiesiog negalėjo. Esą tokių veiksmų neišvengiamai reikėjo imtis dėl nuolat augančių kuro kainų.

„Tačiau dabar su konkurentais kovosime kitaip – mažinsime kainas. Tada matysime, kaip rinka priims šį mūsų žingsnį“, - pirmadienį pranešė „Ryanair“ atstovas. Bendrovė sprendimą motyvuoja ir tuo, kad smarkiai nusilpus Jungtinės Karalystės ekonomikai, žmonėms net pigesni lėktuvų bilietai jau atrodo per brangūs. Esą su panašiomis problemos susiduria ir kitos Europos oro linijos.

Praėjusį gruodį „Ryanair“ pelnas nukrito 27 procentais iki 35 milijonų eurų. Sausį lėktuvuose vidutiniškai buvo užimta tik 69 procentai vietų – tai prasčiausias rodiklis nuo tada, kai airių valdomos oro linijos pradėjo savo darbą. Prognozuojama, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį „Ryanair“ uždirbs viso labo 15 milijonų eurų.

„Ryanair“ aptarnauja 516 maršrutų 26-iose Europos šalyse. Daugiausiai skrydžių vykdoma iš Dublino bei Londono Stanstedo oro uostų. Per metus šiomis oro linijomis keliauja virš 50 milijonų žmonių.

Tačiau pastaraisiais metais kompanijos reputacija vis prastėja. 2006-ųjų spalį „Ryanair“ buvo išrinktos labiausiai nemėgstamomis oro linijomis pasaulyje. Bendrovė sulaukia daugiau oficialių skundų nei bet kuris kitas Europos Sąjungos skrydžių operatorius.

Todėl manoma, kad atpiginti planuojami bilietai ne tik padės „Ryanair“ išvengti nuostolių, bet ir pagerins kompanijos reputaciją. Šiuo metu „Ryanair“ bilietų kainos sparčiai vejasi kitų, geresnį servisą siūlančių avialinijų kainas.

Likus pusantro mėnesio iki Velykų, smarkiai pabrango bilietai iš Britanijos į Lietuvą. Kovo pabaigoje skrydis į Kauną ir po savaitės kelionė atgal į JK jau kainuoja apie 170-180 svarų vienam žmogui. Nepigūs „Ryanair“ bilietai ir vasaros mėnesiams.

Nusprendusiems liepos mėnesį savaitę emigrantams pailsėti Lietuvoje, šiuo metu užsakomi bilietai atsieina apie 130-140 svarų. Šių metų Kalėdoms bilietai į Lietuvą apskritai neparduodami.