Kaip DELFI sakė CAA direktorius Kęstutis Auryla, tai reiškia, kad nuo šeštadienio ši bendrovė nebegali skraidinti keleivių. Apie tai, kad „flyLAL-Lithuanian Airlines" skrydžiai nebebus vykdomi DELFI patvirtino ir Tarptautiniame Vilniaus oro uoste, tuo tarpu susisiekimo ministras Eligijus Masiulis tvirtina, kad sprendimas oficialiai įsigalios tada, kai bus išspausdintas „Valstybės žiniose".

K. Aurylos teigimu, toks sprendimas priimtas todėl, kad sudėtinga bendrovės finansinė situacija kelia grėsmę skrydžių saugai.

„Paprastai kalbant, jeigu bendrovė įrodys, kad jai pakanką lėšų orlaivių priežiūrai ir kitoms prievolėms vykdyti, sprendimas bus pakeistas", - sakė K.Auryla.

Tarptautinio Vilniaus oro uosto atstovas spaudai Arūnas Marcinkevičius DELFI patvirtino, kad nuo sausio 17 d. iš Vilniaus oro uosto „flyLAL-Lithuanian Airlines" skrydžiai nevykdomi.

Tačiau neatmetama, kad keleivius gali imti skraidinti kurios nors kitos „flyLAL Group" priklausančios įmonės.

Pagal reguliarųjį oro uosto tvarkaraštį „flyLAL" šeštadienį turėtų skristi į Milaną, Amsterdamą, Londoną ir Budapeštą. Iš šių miestų šeštadienį keleiviai ir turėtų parskristi į Vilnių.

Bendrovė stabdo veiklą

Bendrovė penktadienio pavakarę išplatino pranešimą, kad Šveicarijos investicijų fondui „SCH Swiss Capital Holding AG“ sudarius 100 proc. AB „flyLAL – Lithuanian Airlines“ akcijų įsigijimo sutartį, tačiau nevykdant įsipareigojimų, oro bendrovė nebegali užtikrinti savo veiklos tęstinumo bei kreditorių reikalavimų, todėl siekdama nebedidinti bendrovės nuostolių bei nebloginti kreditorių padėties, nuo sausio 17 d. stabdo savo veiklą.

„Šveicarijos investicinis fondas „SCH Swiss Capital Holding AG“ pasirašydamas akcijų įsigijimo sutartį patvirtino savo ketinimus investuoti į Lietuvos skrydžių bendrovę AB „flyLAL – Lithuanian Airlines“, tačiau pažeidė pasirašytąją sutartį laiku neatlikdamas mokėjimo. Mes priėmėme, mūsų manymu, teisingiausią šiuo momentu sprendimą – stabdyti bendrovės veiklą. Tai darome siekdami užkirsdami kelią tolesniam nuostolių didėjimui ir kreditorių padėties blogėjimui“, – sakė AB „flyLAL – Lithuanian Airlines“ generalinis direktorius Vytautas Kaikaris.

AB „flyLAL – Lithuanian Airlines“ pradėjo sutarties nutraukimo su „SCH Swiss Capital Holding AG“ procedūrą.

Sausio 16 d. vakarinis AB „flyLAL – Lithuanian Airlines“ skrydis iš Amsterdamo (pakilo 19 val. 30 min. vietos laiku) į Vilnių bus paskutinis prieš veiklos sustabdymą.

Lietuvos skrydžių bendrovė ilgą laiką konkuravo rinkoje nelygiavertėmis sąlygomis, veiklos nuosmukį sąlygojo aviacinių degalų brangimas ir pasaulinės finansinės krizės padariniai. Taip pat reikšmingas faktorius tas, kad turimi lėktuvai nebeatitinka pasikeitusių rinkos sąlygų, jie nebuvo pakankamai užpildomi, todėl skrydžiai tik didino bendrovės nuostolius.

„Mes ieškojome visų įmanomų išeičių iš dabartinės padėties, tačiau nesuradę investicijų tolesnei oro bendrovės veiklai vystyti ir siekdami nebedidinti skolų, šiuo metu matome vienintelę išeitį – stabdyti veiklą“, – aiškina V. Kaikaris.

Atsakydamas į klausimą dėl tolesnės bendrovės ateities, Vytautas Kaikaris sakė: „Būdami Lietuvos respublikos piliečiai esame tikri, kad tik nacionalinis oro vežėjas gali užtikrinti šalies interesus, todėl bendrovė lieka atvira bet kuriems pasiūlymams, galintiems padėti surasti išeitį iš susiklosčiusios situacijos ir užtikrinti keleivių skrydžius iš Vilniaus“.

Gali kreiptis dėl bankroto iškėlimo

Artimiausiu metu nesulaukusi pasiūlymų, galinčių teigiamai įtakoti tolesnę AB „flyLAL – Lithuanian Airlines“ veiklą, bendrovė kreipsis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo.

Nors ir spaudžiama sunkumų, bendrovė AB „flyLAL – Lithuanian Airlines“ sugebėjo įvykdyti savo pažadą – sudaryti sąlygas skristi ir susitikti žmonėms žiemos švenčių metu. Deja, sustabdžius bendrovės veiklą savo kelionių planus bus priversti pakeisti 29 400 skrydžio bilietus iš anksto įsigijusių keleivių. Informacija keleiviams bus teikiama oro uostuose, kelionių agentūrose, interneto portale www.flylal.com Akcinėje bendrovėje „flyLAL – Lithuanian Airlines“ šiuo metu dirba 360 darbuotojų. Sustabdžius bendrovės veiklą, darbuotojams bus skelbiamos prastovos.

Informacija AB „flyLAL – Lithuanian Airlines“ skrydžių bilietus įsigijusiems keleiviams:

„flyLAL – Lithuanian Airlines“ bilietus įsigiję keleiviai negalės jais pasinaudoti nuo sausio 17 dienos.

Nuoširdžiai atsiprašome dėl iškilusių rūpesčių. Esant būtinybei skubiai išvykti, siūlome pasinaudoti kitų oro bendrovių paslaugomis.

Pretenzijas bendrovei „flyLAL – Lithuanian Airlines“ dėl neįvykusių skrydžių galite pateikti išsiųsdami jas paštu: AB „flyLAL – Lithuanian airlines“, A. Gustaičio g. 4, LT-02512 Vilnius arba el. pašto adresu: info@flylal.com.

Kelionių agentūrose bilietus pirkusiems keleiviams siūloma pasiteirauti šių agentūrų dėl galimybių susigrąžinti sumokėtus pinigus už bilietus arba juos pakeisti.

Jeigu buvo įsigytas bilietas jungtinei kelionei ne tik su AB „flyLAL – Lithuanian Airlines“, bet ir su kitomis oro bendrovėmis, siūloma kreiptis į kitus oro vežėjus dėl visos kelionės vykdymo šių vežėjų nurodytomis sąlygomis.

Jeigu už bilietą buvo mokėta kreditine kortele, siūloma pasiteirauti kreditinę kortelę išdavusios kredito įmonės apie galimybę susigrąžinti sumokėtus pinigus.

Viešbučių rezervavimo, draudimo ar automobilio nuomos paslaugas interneto svetainėje www.flylal.com užsisakiusiems keleiviams turėtų būti sudarytos sąlygos pasinaudoti tomis paslaugomis – keleiviai turėtų kreiptis į šių paslaugų teikėjus.

Taip pat rekomenduojama kreiptis į draudimo kompanijas tiems keleiviams, kurių draudimo sąlygos leidžia gauti draudimo išmokas už neįvyksią kelionę ar pan.

Numatė veiklos stabdymą

Susisiekimo ministras penktadienį žurnalistams patvirtino, kad Susisiekimo ministerija, remdamasi CAA sprendimu, sustabdė „flyLAL" licencijos galiojimą.

„Civilinės aviacijos verslas yra ypatingai stipriai reglamentuotas numatant labai konkrečias sąlygas, kokias turi išpildyti keleivius vežanti bendrovė, pavyzdžiui, konkretus atsarginių detalių skaičius, kuro rezervas tam tikram dienų skaičiui, įmonės finansinė padėtis. Tiesiog „flyLAL" kai kurių šių kriterijų jau neatitinka, todėl toks sprendimas ir yra priimtas", - sakė ministras.

„Žinau, kad yra paskutinis reisas šiandien iš Amsterdamo (apie 23 val. - DELFI). Mano žiniomis, po šito pakilimo iš Amsterdamo kompanijos atstovai žadėjo patys paskelbti apie veiklos nutraukimą", - anksčiau sakė ministras.

Jo duomenimis, galimas „flyLAL" pirkėjas Šveicarijos bendrovė neįvykdė savo įsipareigojimų pervesti suderėtą sumą pinigų, todėl jo ketinimai „tampa abejotini". Šiuo metu „flyLAL" vien Vilniaus oro uostui yra skolinga per 19 mln. Lt. Iš viso bendrovės skolos siekia apie 90 mln. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją