Sveikino aukšti valdžios asmenys

Į kapsulės įmūrijimo ceremoniją susirinko Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, Ūkio ministerijos sekretorius Anicetas Ignotas ir kiti svečiai. Gautas ir žemės ūkio ministrės Kazimieros Prunskienės sveikinimas.

Seimo pirmininko V.Muntiano teigimu, toks projektas bene pirmas tokio dydžio projektas Panevėžyje. Jis svarbus ir tuo, kad ateityje Lietuva turės uždaryti Ignalinos AE. Panašiai kalbėjo ir Ūkio ministerijos sekretorius A.Daukšys. Jo teigimu, šiuo metu mažesnio galingumo elektrinių statoma nemažai, tačiau Panevėžio demonstracinė termofikacinė elektrinė bus stambiausia šiuo metu statoma elektrinė Lietuvoje.

Pradėta eksploatuoti 35 MW galingumo Panevėžio termofikacinė elektrinė bus kūrenama dujomis ir per metus galės pagaminti apie 233 GWh šilumos ir apie 225 GWh elektros energijos.

Pasak AB „Panevėžio energija“ generalinio direktoriaus Vytauto Šidlausko, moderni ir efektyvi jėgainės technologija leis mažinti šilumos gamybos sąnaudas bei sumažins išmetamų teršalų kiekį į aplinką. Be to, įmonė panevėžiečiams garantuos stabilų šilumos tiekimą, o kiti energijos vartotojai Lietuvoje gaus papildomą elektros energijos šaltinį - elektra bus parduodama į nacionalinį šalies elektros perdavimo tinklą.

Bendras kuro panaudojimo efektyvumas energijos gamybai viršys 85 procentus. Be to, projekto įgyvendinimo metu bus ne tik išsaugota 15 aukštos kvalifikacijos reikalaujančių darbo vietų, bet ir sudarytos sąlygos darbuotojams kelti kvalifikaciją įsisavinant naujas technologijas. Svarbu ir tai, kad didelio energijos gamintojo atsiradimas regione paskatins regiono ekonominę ir socialinę plėtrą.

Planuojama, kad elektrinės statyba bus baigta kitų metų trečiąjį ketvirtį.

Projektą pradėjo prieš penkerius metus

Viena Lietuvos energetikos nacionalinės strategijos krypčių yra elektros energijos ir centralizuoto šilumos tiekimo sistemų plėtros ir mažiausių funkcionavimo išlaidų užtikrinimas uždarius Ignalinos atominę elektrinę. Tad termofikacinės elektrinės statyba yra labai svarbi. Tai labiausiai patrauklus naujas elektros gamybos šaltinis po esamų šiluminių elektrinių renovacijos.

Danijos vyriausybė, siekdama paremti naujų elektros energijos galių plėtrą, priėmė sprendimą skirti lėšų gamtinėmis dujomis kūrenamos termofikacinės elektrinės statybai Lietuvoje. Tad prieš penkerius metus Lietuvos ir Danijos institucijos pasiūlė projektą „Galimybių studija dėl Lietuvoje statytinos pavyzdinės termofikacinės elektrinės“.

Buvo nagrinėjama galimybė tokią elektrinę statyti Panevėžio, Šiaulių, Biržų, Utenos ir Ukmergės miestuose. Danijos konsultacinė kompanija „COWI“ paruošė studijas, kurių analizės ir įvertinimai įrodė, kad dabartinėmis ir numatomomis rinkos sąlygomis tikslinga pastatyti naują demonstracinę termofikacinę elektrinę Panevėžyje - kaip geriausiai tokio projekto įgyvendinimui tinkamame mieste.

Kainuos per 100 mln. litų

Projekto įgyvendinimui prireiks didelių investicijų. Tad prašoma ES struktūrinių fondų pagalbos. Pasak „Panevėžio energijos“ bendrovės vadovo V.Šidlausko, be šios paramos projektas būtų įgyvendinamas mažesne apimtimi, kokybe ir per ilgesnį laiką.

Daugiau kaip 100 mln. vertės naujos termofikacinės elektrinės statybos projektą remia Lietuvos Respublika, projektą iš dalies finansuoja ES - iki 20 mln. litų paramos skirta iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos valstybės biudžeto. Danijos vyriausybė projekto įgyvendinimui skiria 12,7 mln. litų.

Likusiai projekto investicijos daliai AB „Panevėžio energija“ pasirašė iki 100 mln. litų kredito sutartį su penkiais bankais: SEB Vilniaus banku, „Hansabanku“, DnB NORD banku, „Nordea“ Bank Finland Plc Lietuvos skyriumi ir „Sampo“ banku.