Antra pagal lankytojų skaičiaus augimą yra Slovakija – pernai jos kino salėse apsilankė 54,3 proc. daugiau lankytojų nei 2005 m. ir iš viso į kiną buvo parduota 3,4 mln. bilietų.

Trečioji pagal lankytojų skaičiaus augimą buvo Estija, čia pernai apsilankymų kino salėse padaugėjo 40 proc. iki 1,6 mln., Lenkijoje – 35 proc. iki 32 mln. apsilankymų per metus.

Latvijoje parduotų bilietų į kiną skaičius augo penktadaliu iki 2,1 mln. apsilankymų.

Observatorija, remdamasi išankstiniais duomenimis, rašo, kad visoje Europos Sąjungoje kino salių lankomumas pernai buvo 4 proc. didesnis nei 2005 metais.

Didžiausią nuosmukį patyrė Didžiosios Britanijos, Rumunijos ir Ispanijos kino teatrai – čia bilietų nupirkta atitinkamai 4,9 proc., 4,6 proc. ir 4,7 proc. mažiau nei 2005 metais.

Maždaug pusę Lietuvos kino rodymo rinkos užimančios kino teatrų grupės „Forum Cinemas“ projektų vadovas Gintaras Plytnikas DELFI sakė, kad yra trys tokį bilietų pardavimo šuolį Lietuvoje lėmusios priežastys.

Pirmoji ir pati svarbiausioje yra didžiuosiuose ekranuose pradėta rodyti lietuviškai įgarsinta animacija, į kurią buvo parduota maždaug ketvirtadalis visų bilietų.

„Populiarumą lemia du pagrindiniai dalykai – žmonės yra pasiilgę nacionalinio kino, kadangi populiaraus jo nėra, tai dubliavimas jį atstoja. Kitas labai svarbus faktorius yra tai, kad tėvams nereikia dirbti sėdint kino salėje, jie atsiveda vaikus ir patys „kaifuoja“, ir vaikai žiūri“, – sakė G. Plytnikas.

Jis tvirtina, kad animaciniai filmai kokybiškai įgarsinti, todėl pernai animaciją pradėjo žiūrėti ir suaugusieji.

Taip pat naujų kino teatrų atsiradimas Kaune ir Klaipėdoje bei renovuotos salės Šiauliuose pritraukė daugiau lankytojų. Anot pašnekovo, Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata, kai bilietams į kiną buvo pradėtas taikyti 5 proc. PVM, bilietų kainas vidutiniškai sumažino 1 Lt.

G. Plytnikas prognozuoja, kad 2007 metais visoje Lietuvoje bus parduota maždaug penktadaliu daugiau bilietų nei 2006 metais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją