Šiam naujam dariniui būtų suteiktas Lietuvos nacionalinio investuotojo vardas ir pareiga kartu su tarptautiniais partneriais pastatyti atominę elektrinę. Ne mažiau svarbi misija - pastatyti bent du elektros tiltus į Vakarus ir nukirpti bambagyslę, kuri glaudžiai susies Lietuvos elektros energetiką su Rusija, kai bus uždaryta dabartinė Ignalinos atominė elektrinė.

Svarbu ir tai, kad nacionalinį investuotoją kontroliuos ne privatūs verslininkai, galintys turėti savų interesų, o Vyriausybė.

Vyriausybė ir verslininkai subrandino šalyje dar neregėtą energetinį projektą. Verslo grupės ir politikai, nuo praėjusių metų rudens išsirikiavę į nematomą frontą dėl Rytų skirstomųjų tinklų (RST) privatizavimo, jau gali sudėti ginklus.

Pagal Vyriausybės jau parengtą nacionalinio investuotojo koncepciją, RST bus sujungti su valstybės įmone "Lietuvos energija". Prie jos bus prijungti ir jau privatizuoti Vakarų skirstomieji tinklai (VST).

Dabartiniai RST ir VST savininkai praras bendrovių kontrolę, nes jų akcijos teks įstatinį kapitalą didinančiai "Lietuvos energijai". Ši elektros perdavimo bendrovė pavirs didžiausia naujo elektros slibino galva. RST ir VST - antrinėmis naujos grupės įmonėmis. Pagrindine šios grupės akcininke taps Vyriausybė.

"Idėja - teisinga. Lietuvoje atsirastų stipri konsoliduota bendrovė, galinti be valstybės pagalbos finansuoti didžiausius projektus ir veikti tarptautiniu mastu", - "Lietuvos rytui" sakė RST vadovas Rimantas Milišauskas.

"Lietuvos energijos" generalinis direktorius Rymantas Juozaitis įsitikinęs, jog naują atominę elektrinę būtų galima pastatyti net nedidinant elektros energijos tarifų. Patyrusio vadovo nuomone, sukūrus įmonių grupę galima pasiekti didesnio efektyvumo ir taip nemažai sutaupyti, nebus sunkumų pritraukti investicinių lėšų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją