Prisikėlimo bažnyčios pašonėje buvusią radijo gamyklą verslininkai ketina perstatyti į gyvenamąjį namą.

„Detaliajame plane yra numatyta radijo gamyklos aukštingumą padidinti iki 29 metrų. Jeigu bus padarytas toks aukštingumas, tai būtų didelė grėsmė pačiai Prisikėlimo bažnyčiai“, – teigė Kultūros paveldo departamento atstovas Vytautas Kolesnikovas.

Valdininkai sako, kad detalusis planas dabar yra derinamas, apie pastato aukštį kol kas anksti kalbėti, o savivaldybė pastatų aukštingumo, išduodama detaliojo plano sąlygas, esą negali nurodyti.

Vyriausiojo miesto architekto teigimu, techninis projektas bus pristatytas Kauno architektų ir ekspertų urbanistų tarybai, kuri ir spręs, kokio aukščio pastatas bus. Šios tarybos balsas – tik patariamasis.

Tuo metu kai kurie specialistai sako, kad valdininkai iš detaliojo plano rengėjų turėjo pareikalauti pagrįsti pastato aukštį.

„Kaip tą pagrįsti, nėra niekur labai aiškiai parašyta, bet yra tam tikra urbanistinė praktika ir šitoje srity dirba mokslininkų, kurie žino, kaip padaryti, kaip pagrįsti“, – sakė įmonės „Kauno planas“ direktorius Gediminas Šinkūnas.

Architektų teigimu, Priskėlimo bažnyčios prieigose esantys pastatai formuoja Kauno siluetą, todėl esą neapgalvoti sprendimai gali būti žalingi miestui.

„Geriausias kelias būtų daryti architektūrinį konkursą, kuris parodytų, kaip galėtų toje miesto dalyje vystytis statybos, nes be kelių vizijų sunku padaryti sprendimą“, – įsitikinęs Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Gintaras Balčytis.

Paveldosaugininkai nusileisti neketina ir siekia, kad būtų išplėsta bažnyčios apsaugos zona, į kurią būtų įtraukta ir buvusios radijo gamyklos teritorija.