Be ES paramos nebus ir arenos

BBI atstovai trečiadienį oficialiai pranešė, kad arena miestui kainuos 141 milijoną eurų. Tiek Kauno savivaldybė turės sumokėti per 25 metus.

12,5 tūkst. vietų arenos statybose numatyti 3 etapai – pirmajame etape, kuris kainuos apie 6,1 milijono eurų vyks paruošiamieji darbai. Antrajame etape vyks arenos statybos darbai ir kiekvieną mėnesį savivaldybė turės mokėti po 475 tūkstančius eurų. Po arenos atidarymo savivaldybė kasmet mokėtų po 5,2 milijonų eurų koncesijos mokestį.

Pati arenos statyba kainuos 98 mln. eurų, 14 mln. eurų reikės parengiamiesiems statybų darbams, apie 10 mln. eurų - finansavimo išlaidoms.

Arenos statybos, prancūzų teigimu, truktų ilgiausiai 27 mėnesius pradedant skaičiuoti nuo koncesijos sutarties pasirašymo datos.

Visi šie kaštai – 141 milijonas eurų – kristų ant Savivaldybės pečių, tačiau statybos neprasidės, jei nebus gauta ES ir Vyriausybės parama – 172 milijonai litų. Taigi arenos kaina išauga iki beveik 660 milijonų litų.

Koncesijos sutartyje 12 milijonų eurų numatyta skirti būtiniausiai infrakstruktūrai, be kurios arenos statybos negalėtų prasidėti. Visa kita reikiama infrastruktūra turės pasirūpinti miestas skirdamas atskiras lėšas. Neoficialiai kalbama, kad tiltų statyba, krantinių sutvarkymas ir kiti darbai gali kainuoti tiek pat kiek pati arena, o visa projekto vertė gali siekti milijardą litų.

Nors BBI atstovai tvirtina, kad ES parama bus gauta, tuo abejoja Kauno savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas.

„Pirmas dalykas – prancūzai turi gauti paramą, o jie žada gauti 172 milijonus litų iš ES struktūrinių fondų ir tik tokiu atveju galėtų pradėti tą projektą. Dėl paramos gavimo yra didelis klaustukas", - sakė A.Keserauskas.

„ES parama bus. Prancūzai nesišvaisto žodžiais", - teigė „Žalgirio" viceprezidentas Gediminas Navikauskas, kurio manymu savivaldybė vilkina arenos statybas.

Kaina – per didelė

Ketvirtadienį BBI ir Kauno „Žalgirio" atstovai toliau supažindino frakcijas su koncesijos sutarties sąlygomis, tačiau tarybos nariai mano, kad tokia arena – miestui per brangi.

„Natūralu, kad prancūzai nori maksimalios naudos. Būdamas jų vietoje aš to taip pat siekčiau, bet būdamas tarybos narys siekiu atvirkščio proceso – kad būtų minimalūs kaštai ir maksimali nauda. Manau galima rasti vietų, kur projekto kaštus galima mažinti ir tą sieksime daryti. Jeigu norime, kad rūmai stovėtų ten kur numatyta kainą reikia mažinti ir gerokai", - sakė socialdemokratas Gintautas Labanauskas.

„Aš vis tiek laikausi nuostatos, kad ta kaina yra didoka Kauno miesto savivaldybei, jeigu ji imtųsi sporto rūmus statyti vien tik savo pajėgomis. Mes dėl to sudarinėjame naują derybų grupę, kuri pilnai įsigilintų į visus derybų niuansus. Daugiausiai mums klausimų kelia 8 ir 9 sutarties punktai – būsimo objekto techninis projektas ir kainų apskaičiavimo metodika. Mes naujojoje derybų grupėje, kurią greičiausiai sudarysime šią savaitę, daugiausiai dėmesio skirtume tiems priedams. Pradėti derybas iš naujo tikrai nėra prasmės, kai susiderėta dėl esminių dalykų", - sakė Kauno meras A.Kupčinskas, kurio teigimu mėnesio laiko užtektų baigti derybas su BBI.

„Kai parduodi kažką, tai visada paprašai optimistinės kainos, po to ta kaina gaunasi optimali, kai su pirkėju sėdi ir šneki. Tai mes galvojame, kad lygiai taip pat su statybininkais - kainą pavyks sumažinti. (...) Nereikia suprasti, kad kaina sumažės, nes prancūzai per daug užsišaukė – yra galimybės per pusės metų periodą optimizuoti kas arenai reikalinga, galbūt kažko atsisakyti, kažką paprasčiau padaryti ir tada kaina mažės", - sakė G.Navikauskas.

Kitą savaitę vyks bendras savivaldybės komitetų posėdis, o gegužės 24 dieną – neeilinis miesto tarybos posėdis, kuriame bus toliau diskutuojama sporto arenos statybos klausimas. Ši diskusija buvo numatyta šiandieniniame tarybos posėdyje, tačiau ne visi tarybos nariai spėjo susipažinti su koncesijos sutartimi ir klausimas buvo atidėtas.

Šį mėnesį arenos statybų koncesijos sutartis tarybos narių valiai greičiausiai nebus pateikta, o kada tai įvyks – kol kas neprognozuojama.

Sutartyje dar daug klausimų

A.Keserauskas mano, kad dar reikia gerokai paanalizuoti koncesijos sutarties sąlygas, prieš teikiant sutartį tarybos narių apsisprendimui.

„Ten yra daug klaustukų. Manau, mero pozicija yra teisinga, kad tas pozicijas su prancūzais dar reikia išsiaiškinti ir visas rizikas, ir atsakomybes. Mes esame tam pasirengę, turime teisininkų ir ekspertų išvadas. Yra dar daug diskutuotinų klausimų, kurie, mano manymu, savivaldybei nėra labai palankūs", - sakė A.Keserauskas.

Kauno savivaldybės administracijos vadovas nei paneigė, nei patvirtino savivaldybės užkulisiuose sklindančias kalbas, kad arena su infrastruktūra miestui gali atsieiti milijardą litų, tačiau teigia, kad BBI atstovai kalba tik apie jiems naudingus sutarties aspektus.

„Aš taip nenorėčiau sakyti iki kiek kaina išauga. Yra atskiri variantai, kuriuos dar reikia pasitikslinti. Nenoriu sakyti daugiau skaičių nei pasakė prancūzai. Jie įvardino tuos skaičius, kurie yra sutartyje. Ar viską pasakė? Manau normalu, kad prancūzai sako tik gerąsias puses, bet savivaldybė yra kita sutarties pusė. Administracijos tikslas yra parodyti ir blogąsias sutarties puses ir savivaldybės rizikas – kur savivaldybė rizikuoja, kur kokie pinigai, kas atsitiks nelaimės atveju jei nutiks kažkokie nenumatyti veiksmai. Tai yra negatyvi sutarties pusė, kurią mes turime pateikti tarybos nariams, kad jie susidarytų bendrą vaizdą ir galėtų apsispręsti savo balsavimui", - sakė A.Keserauskas.

Tiek A.Keserauskas, tiek G.Navikauskas paneigė, kad savivaldybei pasirašius koncesijos sutartį tektų mokėti net du mokesčius – koncesijos ir eksplotacijos.

„Visi kaštai įeina į koncesijos mokestį - projektavimas, statyba ir operavimas. Pagal konkurso sąlygas turi būti tik koncesijos mokestis į kurį viskas turi įeiti. Eksploatacijos mokesčio nėra, bet yra klausimas dėl operatoriaus, dėl rizikos jei operatorius pajamų negauna ir t.t. Šitie klausimai yra su klaustukais, kuriuos mes turėsime pasitikslinti", - sakė A.Keserauskas.

J.F.Legrainas su žiniasklaida ketvirtadienį bendrauti atsisakė teigdamas, kad viską jau pasakė trečiadienį vykusios spaudos konferencijos metu. Beje, Kauno savivaldybės atstovai į arenos projekto pristatymą kviesti nebuvo.

G.Kirkilas: per brangu

Kauno sporto arenos kaina yra per didelė. Taip ketvirtadienį pareiškė premjeras Gediminas Kirkilas. Kitą savaitę jis žada šia tema kalbėtis su Kauno meru Andriumi Kupčinsku.

„Dabartinis projektas yra aiškiai per brangus. Kalbėsimės su naujuoju meru, galbūt, reikės sugrįžti prie alternatyvų, nes prieš tai buvusi Kauno valdžia nepriėmė jokių sprendimų“, - Seime per vyriausybės valandą kalbėjo G. Kirkilas.

Kauno sporto rūmus Nemuno saloje projektuojanti Prancūzijos bendrovės „Boutigues Batiment International" (BBI) atstovai trečiadienį oficialiai įvardino arenos kainą – 141 milijonas eurų. Tiek Kauno savivaldybė, jei bus pasirašyta koncesijos sutartis, turės sumokėti per 25 metus.

Vyriausybė Kauno arenai yra suteikusi valstybinės reikšmės objekto statusą. Tai reiškia, kad prie šio projekto finansavimo prisidės valstybė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją