Privačiame sektoriuje vidutinis atlyginimas sudarė 1717,9 Lt. ir buvo 23,1 proc. didesnis negu pirmąjį praėjusių metų ketvirtį.

Vidutinis mėnesinis darbo užmokestis atskaičius mokesčius sudarė 1306,7 Lt. ir išaugo 28,2 proc. Valstybės sektoriuje atlyginimai išaugo 25,4 proc. ir sudarė 1329,9 Lt., o privačiame atitinkamai - 30,2 proc. ir 1292,7 Lt.

Darbo užmokesčio atskaičius mokesčius padidėjimui pirmąjį 2007 m. ketvirtį turėjo įtakos nuo 2006 m. liepos 1 d. sumažintas gyventojų pajamų mokesčio tarifas (nuo 33 iki 27 procentų) ir nuo š. m. sausio 1 d. padidintas pagrindinis neapmokestinamasis pajamų dydis (nuo 290 iki 320 litų), teigia Statistikos departamentas.

„Paskelbti (vidutinio darbo užmokesčio) duomenys gerokai viršija prognozes ir rodo darbuotojų stygių bei augančią įtampą darbo rinkoje. Išties, šiandien daugelis darbuotojų nebijo pareikalauti aukštesnio atlygio motyvuodami bendra ekonomine situacija, o darbdaviai, žinodami padėtį darbo rinkoje, kol kas linkę atlyginimus kelti neatsižvelgiant į tai, kad darbuotojų sukuriama vertė įmonėse taip sparčiai neauga", - sakė "Hansabanko" ekonominės analizės skyriaus vadovas Vidmantas Šaferis.

Pasak V.Šaferio, yra sunku vertinti, kiek tokia situacija galės tęstis, bet pastarųjų ketvirčių įmonių pelningumo duomenys leidžia manyti, kad įmonės dar turi rezervų atlyginimams didinimui. „Tokia situacija, kai atlyginimai auga gerokai sparčiau už darbo našumą, gal ir labai džiugina dirbančiuosius, bet bendrai ekonomikai ji nėra gera - sumažėjęs įmonių pelningumas mažintų jų galimybes investuoti, tame tarpe ir į darbo našumą didinančias technologijas. Svarbu ar įmonės bus pakankamai lanksčios prisitaikant prie taip sparčiai kintančių darbo rinkos sąlygų “ – sakė V.Šaferis.

Pasak analitiko, ateityje darbo užmokesčio augimas išliks spartus, o didesni pajamų lūkesčiai skatins vartojimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją