„Turiu pasakyti, kad vieši pareiškimai skiriasi nuo to, kas dėstoma laiške. Mes svarstome, ar toliau verta tęsti derybas. Jei konkurso dalyvis įsipareigos rengti techninį projektą savo lėšomis, tai mus paskatintų rimtesnėms deryboms. Prancūzų derybų grupė supranta, kad savivaldybė nemokės daugiau nei numatyta įstatyme. Laiške rašoma, kad nėra garantijų dėl reikiamo finansavimo gavimo. Taip pat BBI sutinka svarstyti alternatyvų, ekonomiškesnį projektą, suprastinant dabar esamą. Svarstome, ar verta tęsti derybas, nes nėra konkretumo ir negauname atsakymų į mums rūpimus klausimus", - sakė Kauno meras A.Kupčinskas.

„Prancūzai vilkina procesą. Projektas nė trupučio nejuda į priekį. BBI atstovai mažai ką pasakė daugiau nei prieš savaitę. Jau rytoj rimtai svarstysime, ar tęsime derybas", - sakė Kauno vicemeras Steponas Vaičikauskas.

Arena atpigo ne dvigubai, o 47 mln. Lt

Kauno "Žalgirio" viceprezidentas Gediminas Navikauskas tikina, kad Nemuno salos sporto arena per savaitę neatpigo daugiau nei du kartus – buvo tik sumažintas miesto koncesijos mokestis, o likusius pinigus tikimasi gauti iš ES. Nors areną projektuojanti Prancūzijos bendrovė „Bouygues Batiment International" (BBI) sumažino arenos kainą, Kauno vadovai negarantuoja, kad derybos bus sėkmingai baigtos.

Pirminis BBI pasiūlytas arenos projektas, jei būtų pasirašyta koncesijos sutartis, miestui būtų kainavęs 487 milijonus litų, tačiau Kauno vadovai pareiškė, kad už areną nebus mokama daugiau nei numatyta koncesijos įstatyme – 200 milijonų litų.

Pasak G.Navikausko, derybas dėl arenos statybos stabdė neaiški Kauno savivaldybės pozicija, tačiau praėjusią savaitę situacija išaiškėjo savivaldybei išsakius savo oficialią poziciją.

BBI sutinka areną pastatyti savivaldybei per 25 metus sumokant 200 milijonų litų, tačiau tai nereiškia, kad arena per savaitę atpigo beveik du su puse karto.

„Projekto vertė buvo 487 milijonai litų. Dabar projektą kiek supaprastinus, kaina pirminiais duomenimis sumažėjo iki 440 milijonų litų. Galbūt kaina dar labiau sumažės. 200 milijonų skirtų miestas, o likusius pinigus – ES. Paprasta aritmetika. Kuo daugiau duos ES, tuo mažiau reikės Vyriausybės paramos. Tokia yra schema ir tai nėra jokia aferinė schema. Niekas per naktį kainos du kartus nesumažino. Čia paprasčiausiai sumažinta miestui našta", - sakė G.Navikauskas.

Piginant areną buvo nuspręsta atsisakyti kai kurių prabangos elementų, VIP ložes perkelti į bendrą žiūrovų salės erdvę. Tai leido 6 metrais sumažinti arenos aukštį bei stipriai sumažinti arenos kainą.

G.Navikausko teigimu, ES parama, be kurios arena nebūtų net pradėta statyti, bus gauta.

„Paramą ne tik tikimasi gauti, bet ji bus gauta, jei bus įvykdytos sąlygos, kurias nuo pat projekto pradžios kelia prancūzai – miestas turi dalyvauti šiuose reikaluose, rengti paraišką. Aišku, prancūzai padės parengti gana sudėtingą paraišką. Taip pat Vyriausybė turi įtraukti šį objektą į prioritetinių statybų sąrašą. Šiaulių ir Panevėžio arenos į sąrašą buvo įtrauktos, tai mes galvojame, kodėl Kaunas neturėtų būti įtrauktas", - sakė G.Navikauskas.

Negarantuoja sėkmingos derybų pabaigos

Kauno meras Andrius Kupčinskas antradienį patvirtino, kad gautas oficialus BBI raštas dėl kainos mažinimo, tačiau kol kas nuo platesnių komentarų susilaikoma.

BBI įvykdžius Kauno savivaldybės reikalavimus ir sumažinus savivaldybei tenkančias išlaidas iki 200 milijonų litų A.Kupčinskas negarantavo, kad koncesijos sutartis bus pasirašyta.

„Mes dar vertinsime visus aspektus. Kainos nuolaida negarantuoja, kad iškart sėkmingai baigsime darybas", - sakė A.Kupčinskas.

G.Kirkilas: Kaunui reikia pasitempti

Premjeras Gediminas Kirkilas antradienį pareiškė, kad dėl arenos statybos apsispręsti turi pati Kauno valdžia.

„Tas faktas, kad mėginama ieškoti kompromisų, yra teigiamas. Labai svarbu, kad Kaunas turėtų areną, tačiau jeigu nebus suspėta iki Europos krepšinio čempionato, varžybos vyks kituose miestuose: po mėnesio savo areną atidarys Šiauliai, vėliau Klaipėda, galbūt Panevėžys. Konkurencija yra labai didelė ir Kaunui reikia labai stipriai pasitempti“, - Lietuvos radijui kalbėjo premjeras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją