Kaip praneša britų transliuotojas BBC, tokia informacija pateikiama pranešime, išplatintame Zimbabvėje dirbantiems savanoriams.

Pranešime nurodoma, kad dėl Zimbabvėje vyraujančios nesuvaldomos infliacijos greitu laiku nei parduotuvės, nei kitas paslaugas teikiančios įmonės šalyje nebegalės normaliai funkcionuoti. Vienintelė gyventojams liksianti išeitis – prekių mainai.

„Memorandume kalbama apie situaciją, kada šalyje nebelieka jokios funkcionuojančios valdžios ir viskas žlunga“, – britų laikraščiui „UK Times“ teigė neįvardintas savanoris.

Zimbabvės infliacijos rodiklis – 3,7 tūkst. proc. – yra pats didžiausias pasaulyje.

Dabar kainos šalyje ilgiausiai išsilaiko vieną dieną, o kartais – tik vieną valandą, teigiama pranešime, taip pat išsiųstame ir Jungtinėms Tautoms (JT) bei kitoms pagalbos organizacijoms.

Teigiama, kad kai kurios įmonės jau dabar savo darbuotojams atlyginimus mieliau moka maistu, nei pinigais. Parduotuvės dvigubai užkelia kainas tam, kad galėtų įsigyti papildomų prekių.

Jeigu taip tęsis ir toliau, „kiekvieną iš 7 likusių šių metų mėnesių dvigubėjant infliacijai, ji sudarys 510 tūkst. proc., o visiško ekonomikos žlugimo tikimasi iki 2007-ųjų pabaigos“, – pranešimą cituoja naujienų agentūra AP.

Saugumo pajėgos, kurios vis dar yra ištikimos Zimbabvės prezidentui Robertui Mugabei, taip pat pajuto infliacijos rezultatus. Teigiama, kad eilinis policininkas uždirba mažiau, nei kad savanoriai moka savo vietiniam personalui.

Taip pat pranešama, kad šalies vandens bei elektros aprūpinimo mechanizmai taip pat labai arti žlugimo. Kad energijos būtų sutaupyta ūkininkams, praeitą mėnesį Zimbabvėje elektra gyventojams buvo prieinama tik 4 valandas per dieną.

Manoma, kad tik vienas iš 5 suaugusiųjų šalyje turi darbą.

Zimbabvės prezidentas R. Mugabė neigia prisidėjęs prie šalies ekonominio nuosmukio. Jis kalba apie vakariečių sąmokslą nuversti jo valdžią dėl Zimbabvės politikos, kai vykdant žemės reformą buvo nusavintos baltųjų ūkininkų žemės.

R. Mugabės, į valdžią atėjusio prieš 27 metus, administracija pasaulyje nuolatos kritikuojama dėl korupcijos, politinės opozicijos varžymo, blogai sutvarkytos žemės reformos, blogo ekonomikos valdymo bei vis blogėjančios žmogaus teisių situacijos šalyje.

Teigiama, kad R. Mugabės vykdoma politika per 10 metų privedė Zimbabvę prie ekonomikos žlugimo bei masinio bado. JT Ekonomikos komisija Afrikai Zimbabvės ekonominę situaciją laiko pačia prasčiausia visoje Afrikoje.