„Mes manome, kad Galina Proskurina buvo atleista neteisėtai – jos parduotuvė buvo pirmaujanti mieste, o pačiai direktorei net nupirkta kelionė į Paryžių“, - antradienį savivaldybėje pareiškė Lietuvos darbo federacijos pirmininkas Vidas Puskepalis.

Sostinės savivaldybėje įkurtoje trišalėje taryboje jis atstovauja profesinėms sąjungoms.

Taryba nurodė bendrovei „Palink“ grąžinti direktorę į darbą arba įmonė bus įtraukta į „socialiai neatsakingų įmonių“ sąrašą.

„Miestas gali griežčiau kalbėtis su tokia įmone, kurioje išnaudojami darbuotojai. Pavyzdžiui, kai kalba eis apie šios įmonės plėtros planus“, - aiškino trišalės tarybos ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Algirdas Paleckis.

Jo teigimu, gegužės pabaigoje planuojamame Trišalės tarybos posėdyje bus mėginama nustatyti kriterijus, pagal kuriuos verslo įmones bus galima skirstyti į socialiai atsakingas ir netinkamai visuomenės ir savo darbuotojų atžvilgiu besielgiančias.

„Iki“: tai skamba kaip šantažas

Antradienį išplatintame „Iki“ pranešime spaudai tvirtinama, kad bendrovė labai rimtai vertina A. Paleckio pareiškimus, ypač tuos, kurie liečia „Iki“ reputacijos ir socialinės atsakomybės klausimus.

„Grąsinimas įmonei konkrečiais veiksmais trukdyti verslui, skamba mažų mažiausiai nekorektiškai ir galėtų būti vertinimas kaip šantažas įmonei“, - teigia „Iki“ komunikacijos direktorius Tomas Vaišvila.

„Ne mažiau rimtas klausimas, ar A. Paleckis šiuos teiginius teigia atsakingai ir, išsakydamas nuomonę bei pateikdamas konkrečius nurodymus mūsų bendrovei, kalba Vilniaus miesto vardu, ar neviršija jam suteiktų įgaliojimų. Cituoju Darbo kodekso 40 straipsnio komentarą: „Trišalė partnerystė demokratinėje visuomenėje negali pakeisti valdžios galių”.

Taip pat tikiuosi, kad trišalė taryba yra susipažinusi su Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus skyriaus išvadomis dėl teisėto parduotuvės vadovės atleidimo“, - rašoma „Iki“ atstovo komentare.

DELFI primena, kad balandžio pradžioje įsteigta prekybos tinklo „Iki“ profesinė sąjunga pranešė sulaukusi vadovybės atsako – iš darbo atleista profesinės sąjungos valdybos narė „Ikiuko“ parduotuvės direktorė G. Proskurina.

Profsąjungos atstovai jos atleidimą siejo su įkurta organizacija. „Iki“ tvirtino, kad darbuotoja atleista ne dėl profsąjungos įkūrimo, o dėl „rimtų pažeidimų, kurių bendrovė netoleruoja“.

Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus skyriaus specialistai tyrė buvusios "Iki" darbuotojos atleidimą, tačiau pažeidimų atleidžiant moterį nerado ir patarė kreiptis į teismą.

DELFI žiniomis, "Ikiuko" vedėja atleista po trečiojo įspėjimo, pirmuosius du ji gavo metų pradžioje.

Vilniaus miesto Trišalė taryba yra sudaryta iš mieste veikiančių įmonių darbuotojų, darbdavių organizacijų ir Vilniaus miesto tarybos atstovų lygiateisio trišalio susitarimo pagrindu ir skirta ieškoti miesto socialinių ir darbo problemų sprendimo būdų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją