Įstatymas turėtų įsigalioti nuo rugpjūčio, jei jį pasirašys prezidentas Valdas Adamkus. Tačiau priimtame dokumente numatyta, kad pati Vyriausybė sprendžia, ar naudoti šį perskaičiavimą. Kartu ir patys parlamentarai pripažįsta, kad iškart po rinkimų teks jį taisyti.

Seimas pakeitė pačią indeksavimo sistemą. Parlamentarai nusprendė, kad minimalus atlygis ir kitos išmokos perskaičiuojamos remiantis tuo metu galiojančiu dydžiu, o ne prieš dvejus metus buvusiu, kaip siūlė Vyriausybė.

„Taip mes įsukame infliacijos spiralę, nes mes į rinką metame lėšų, tada viskas vėl kyla, o mes vėl metame. Jeigu Vyriausybė galės, ji visada pati didins tas išmokas, o dabar siūlomas automatinis procesas tik įsuks infliaciją", - Seimo posėdyje sakė parlamentaras Rimantas Jonas Dagys.

Tačiau pataisą pasiūlęs Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas tvirtino, kad perskaičiuojant minimalų atlygį imant prieš dvejus metus buvusį dydį, kai jis buvo 600 Lt ir jį perskaičiavus žmogus vis tiek gautų mažiau nei dabar esantis minimalus atlygis - 800 Lt.

Seimas taip pat pritarė, kad baudos ir nuobaudos būtų indeksuojamos pagal infliaciją.

Ne ką tepakeis

Šio įstatymo šalininkai tvirtina, kad jis padės sušvelninti kainų didėjimą gaunantiems mažiausias pajamas, tačiau priešininkai tvirtino, kad tai tėra saldainis ar „socialdemokratų rinkiminis triukas“, kuris nieko gero neduos.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas Kęstutis Glaveckas tikino, kad infliacijos šis išmokų perskaičiavimas nedidins, bet kartu naudos neturtingiausiems taip pat neatneš, nes pajamų padidėjimas keliasdešimčia litų nedaug ką pakeis daugiausiai savo pinigų maistui skiriančiųjų kišenėse.

Ekonomikos komiteto narys Julius Veselka įstatymo priėmimą vadino dalimi „gerumo manijos“ Seime ir ragino nebankrotinti smulkiųjų darbdavių ir taip vos beišgalinčių mokėti dabartinį minimalų atlygį.

„Galite indeksuoti socialines išmokas, bet nesikiškite į darbo santykius“, - jis prieštaravo automatiniam minimalaus atlygio perskaičiavimui.

Kai kurie Lietuvos analitikai ir Finansų ministerija tvirtina, kad šis projektas įsiūbuos ir taip dviženklę infliaciją.

Nors bet koks atlyginimo ir išmokų indeksavimas yra kritikuojamas tarptautinių institucijų, tačiau, pavyzdžiui, Latvijoje su infliacija siejamas ir darbo užmokestis, ir socialinės išmokos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją