G. Sorosas taip pat paaiškino, kodėl, nepaisant visų priemonių, kurių buvo imtasi, Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidento administracijai iki šiol nepavyko pažaboti nuosmukio.

„Šios krizės įminimo paslaptis slypi pripažinime, jog ji buvo sukurta pačios finansinės sistemos viduje. Tai, kad šiandien išgyvename, nėra pusiausvyrą sujaukusio išorinio šoko pasekmė, kaip kalbama teorijoje. Praktika rodo visai ką kitą – finansų rinkos pačios save destabilizuoja“, – aiškino milijardierius.

G. Sorosas paaiškino, kaip tai įvyko. Dėl euforijos nekilnojamojo turto ir siūlančių greitai pralobti naujų kompanijų rinkose kainos staiga šoktelėjo. Panika, savo ruožtu, sudrebino bankus. Pastebėtina, kad G. Soroso rinkų valdymo teorijoje sakoma, jog rinka priklauso ir nuo investuotojų lūkesčių bei jų pasitikėjimo bankų sistema. Tai – grynai psichologiniai veiksniai. Taigi jas galima paveikti iš išorės, pavyzdžiui, informacinių provokacijų ir karų dėka.

„Finansinės rinkos iš tikrųjų taip veikia. Jų nestabilumas turi poveikio realiai ekonominei situacijai, o ne atvirkščiai. Kas šiuo metu dedasi, visiškai neturi nieko bendra su hipotekiniu muilo burbulu, kurio dėka sprogo tik dar didesnis burbulas. Šis nuolat didėjančiais kreditais ir skolomis pripūstas super burbulas bei visuomenės įtikinimas, kad rinkos susitvarkys savaime, šalyje augo ištisus 25 metus. O dabar jis sprogo“, – teigė amerikietis milijardierius.

G. Sorosas mano, kad šiuo atveju yra kalta šalies valdžia, kuri nesugebėjo tinkamai pasirūpinti situacija ir leido burbului tapti tokiu dideliu. Vyriausybės turi suprasti, kad rinkos nesugeba savaime susitvarkyti. Sulipdyti po krizės likusias skeveldras tikrai nepakanka.

G. Soroso receptas: kaip įveikti krizę

1. Įsigydama bankų aktyvus administracija privalo iš naujo kapitalizuoti savo šalies bankininkystę. Tai neturi prieštarauti galiojančioms taisyklėms, mano ekonomistas.

2. Turi įsisukti tarpbankinė paskolų cirkuliacija. Tai galima įgyvendinti garantijų, Londono „LIBOR“ ir amerikiečių procentinės federalinio fondo normų sinchronizavimo pagalba. Šiuo metu visa tai yra tik projekto lygmenyje.

3. JAV privalo performuoti hipotekinę paskolų sistemą, atitinkamai sumažindama įmokų dydžius ir reguliariai atnaujinti nekilnojamojo turto paskolų sutartis, kad hipoteka neviršytų būsto kainos. Įmokų apkarpymas sumažintų nekilnojamojo turto kainų kritimą.

4. Išskleisdama apsauginį skėtį virš savo bankų Europa turi neleisti silpnėti eurui. Jei kas ir dvejojo dėl tokio žingsnio, tai dabar tikrai susivokė šio uždavinio tikslingumu.

5. Sukurdamas finansinės apsaugos tinklą Tarptautinis valiutos fondas turi pasirūpinti krizėje nukentėjusiomis valstybėmis. Šie darbai jau vyksta. Japonai šiems tikslams jau skyrė 200 mlrd. dolerių.

Tai pirmieji penki reabilitacijos proceso žingsniais.

Kinija valdo didelę pasaulio dalį, o JAV moka už savo nuodėmes

G.Soroso įsitikimu, JAV, kaip ir Europos, laukia bankų nacionalizavimas ir milžiniškos skolos. Tuo tarpu komunistinė Kinija taps nauja pasauline finansų imperija. Ši šalis išsilaikė virš bedugnės ir gali investuoti Vakaruose.

„JAV įtaka sumažės. Procesas jau prasidėjo. Per pastaruosius 25 metus tik ir matėme deficitą. Kinai ir naftos gavybos šalys priešingai – sulaukė pelno. Mes suvartodavome daugiau, nei gamindavome. Mes klimpome į skolas, o jie tuo tarpu taupė ir kaupė turtus“, – pareiškė G. Sorosas.

„Netrukus kinams priklausys didelė pasaulio dalis, kadangi jie perves savo dolerinius rezervus į JAV aktyvus. Tai pakeis jėgų santykį. 25 metai Amerikos nuodėmių neišvengiamai perduos valdžios estafetę Azijai“, – baigdamas interviu pranašavo G. Sorosas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją