Tokiais planais verslininkas ir ekonomikos analitikas, kurį vadinamoji Permainų koalicija pasirinko kandidatu į Ūkio ministerijos (ŪM) vadovus, dalijosi po pirmadienį vykusio susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi.

Anot Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovo, koalicijos prioritetai ūkio srityje yra tiesioginių užsienio investicijų, eksporto ir SVV skatinimas.

Paklaustas, kaip pastarasis prioritetas suderinamas su ketinimais nuo sausio 1 d. papildomai apmokestinti patentininkus, D. Kreivys pažymėjo, jog kad dalis patentų liks – jais galės naudotis smulkiąja gamyba ir tautiniais verslais užsiimantys žmonės.

„Manome, kad yra kitų būdų, kaip reglamentuoti individualią veiklą“, - kalbėjo kandidatas į ŪM vadovus ir kaip pavyzdį pateikė mikroįmones, kurių kapitalas sudarytų po 1 Lt. Joms esą būtų keliami minimalūs biurokratiniai reikalavimai, o užregistruoti tokią įmonę internetu užtruktų 10 min. „Tai galėtų lengvinti visų šitų žmonių dalią“, - vylėsi D. Kreivys.

„Mes turime tik norą skatinti verslumą, padėti SVV tapti mūsų šalies stuburu“, - pridūrė jis ir atskleidė, kad koalicija, remdamasi Airijos pavyzdžiu, norėtų visų įmonių steigimą perkelti į elektroninę erdvę.

Pagal keturių partijų koalicijos parengtą krizės įveikimo planą, visi dirbantys patentininkai ir kūrybiniai darbuotojai palaipsniui turės pradėti mokėti mokesčius „Sodrai“. Pagal patentus galės dirbti tik amatininkai.

V. Adamkus norėtų daugiau užsienio investicijų

Kaip po susitikimo teigė V. Adamkaus atstovė spaudai Rita Grumadaitė, prezidentas įsitikinęs, jog stiprėjant ekonominio sunkmečio prognozėms ŪM turi skirti ypatingą dėmesį verslo sąlygoms, kad neatsirastų naujų biurokratinių kliūčių.

„Nuo verslo gyvybingumo, gebėjimo prisitaikyti prie rinkos sąlygų priklauso biudžeto ir viešųjų sektorių finansavimas“, - teigė ji.

Anot R. Grumadaitės, šalies vadovas domėjosi ne tik kokią veiklos strategiją D. Kreivys numatęs šia kryptimi, bet ir kokias priemones siūlytų, kad investicinė aplinka Lietuvoje būtų palankesnė užsienio verslui ir būtų skatinamas ekonominis atvirumas.

„Prezidentas ne kartą yra raginęs vyriausybes šalinti kliūtis verslo plėtros kelyje, tačiau Lietuva išlieka tarp mažiausiai tiesioginių užsienio investicijų pritraukusių ES narių“, - kalbėjo atstovė spaudai.

Kaip pripažino D. Kreivys, skatinti tiesiogines užsienio investicijas finansų krizės akivaizdoje bus sudėtinga: „Mūsų planas yra paprastas – sunkmečio sąlygomis turime padaryti namų darbus: gerinti verslo aplinką, sukurti fizinę infrastruktūrą“.

Koalicija žada didinti investicijas į pramoninius parkus, verslą kontroliuojančias institucijas sujungti į vieną struktūrą „Invest in Lithuania“, kurios pagrindu taptų Lietuvos ekonominės plėtros agentūra (LEPA) ir investicijomis besirūpinantis Užsienio reikalų ministerijos padalinys. Tuo metu eksportą turėtų skatinti kartu su pastarąja ministerija planuojama Eksporto taryba.

Dalyvavo rinkimuose į Seimą ir Vilniaus tarybą

Jau dešimtmetį D. Kreivys yra UAB „Baldenis“ valdybos pirmininkas, nuo 2005 m. eina analogiškas pareigas UAB „Saldo partneriai“, o nuo šių metų – AB „Silikatas“. Jis taip pat yra pastarosios įmonės akcininkas, tačiau akcijas žada parduoti, jei to reikalaus įstatymai.

Neseniai žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad D. Kreivio vadovaujama įmonė „Baldenis“ šią vasarą buvo atsidūrusi skolininkų gretose.

38-erių D. Kreivys gimė Jonavoje. Kauno politechnikume įgijęs radioinžineriaus specialybę jis dar baigė istorijos studijas Vilniaus pedagoginiame universitete, o šiemet gavo verslo vadybos magistro diplomą Baltijos vadybos institute.

Kandidatas į ministrus praėjusiame dešimtmetyje vadovavo kelioms mažmeninės prekybos bendrovėms, buvo AB „Specializuota komplektavimo valdyba“ direktorius ir valdybos narys.

D. Kreivys yra Naujosios viešosios vadybos instituto, ne pelno siekiančios nepriklausomos vadybos ekspertų organizacijos, dalininkas ir ekspertas. Jis taip pat prisistato kaip nepriklausomas finansų ir ekonomikos analitikas, straipsnių rinkų elgsenos, makroekonomikos, politinės ekonomijos temomis autorius.

Kandidatas į ministrus priklauso Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams. Pernai pavasarį jis dalyvavo rinkimuose į Vilniaus miesto tarybą, tačiau liko pirmas tarp tų partijos atstovų, kurie mandato negavo.

1996-aisiais jis dalyvavo rinkimuose į Seimą kaip Lietuvių nacionalinės partijos „Jaunoji Lietuva“ kandidatas, tačiau taip pat nesėkmingai.

D. Kreivys su žmona Dalia, kuri dirba Užsienio reikalų ministerijoje, augina 12-metį sūnų Daumantą, nurodo kalbantis anglų, rusų ir prancūzų kalbomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją