A. Kubilius pripažino, kad gruodį skelbtos bendrojo vidaus produkto (BVP) prognozės 2009-iesiems buvo pernelyg optimistinės, bet kartu siūlė pamiršti kalbas apie galimą lito devalvavimą.

Kalbėdamas tarybos posėdyje premjeras priminė, kad viso pasaulio ekonomikos šiandien išgyvena sunkius laikus, todėl negalime tikėtis sau lengvo gyvenimo. Jis išvardijo keletą skaičių, patvirtinančių, kad su sunkumais susiduria net tokios stiprios ekonomikos, kaip JAV, Japonija, taip pat – Lietuvos kaimynai.

„Nusičiaudėja kur nors Japonijoje, po savaitės pajuntame ir mes. Mūsų, Baltijos regiono, ekonomika yra skaudžiai paveikta kelių svarbiausių faktorių: kreditinių finansų deficito, svarbiausių eksporto rinkų (Rusijos, ES) spartaus lėtėjimo, kaimyninių šalių (Lenkijos, Rusijos, Ukrainos) valiutų nuvertėjimo. Galime pasiguosti, kad pas kaimynus – blogiau nei pas mus“, - sakė A. Kubilius.

Jo žodžiais, aišku, kad gruodį skelbtos oficialios prognozės, jog šiemet Lietuvos BVP sumažės 5 proc., buvo per daug optimistiškos. „Artimiausiu metu skelbsime naujas prognozes: šiandien tikslių skaičių nesakysiu, bet tikėtis, kad galime labai stipriai skirtis nuo estų ar latvių ekonomikos lėtėjimo, neturėtume“, - siūlė TS-LKD lyderis.

Dėl spartesnio nei tikėtasi ekonomikos lėtėjimo biudžeto pajamos yra ir bus mažesnės nei planuota priimant biudžetą. BVP, taigi ir biudžeto pajamos metų pabaigoje esą gali susitraukti iki to dydžio, kuris buvo užfiksuotas 2006-2007 m. sandūroje. 2007 m. buvo surinkta 17,2 mlrd. Lt mokesčių. Šiems metams buvo suplanuota 19,8 mlrd. Lt, taigi skylė gali siekti apie 2 mlrd. Lt.

„Šį skirtumą artimiausiu metu turėsime panaikinti, keisdami šių metų biudžetą ir mažindami išlaidas: pradėdami nuo ministrų ir Seimo narių atlyginimų, lygiai taip pat peržiūrėdami visas kita išlaidas, - žadėjo A. Kubilius. – Bus nelengva, bet susitvarkysime. Juk 2007 m. visa Lietuva pakankamai sėkmingai pergyveno.“

Anot premjero, dabar svarbiausias tikslas – išsaugoti stabilų litą, padėti, kiek įmanoma, verslui atlaikyti globalios krizės smūgius ir solidariai apginti silpniausius.

„Visos kalbos apie lito devalvavimą yra visiška nesąmonė. Net ir garsūs laisvi pamąstymai yra žalingi ir neatsakingi. Litas buvo, yra ir bus stabilus. Taškas, - pabrėžė TS-LKD vadovas. – Tačiau lito stabilumui nekils jokių pavojų tik jei išlaikysime stabilią valstybės finansų sistemą, tai yra jei subalansuosime valstybės pajamas ir išlaidas, neleisime atsirasti dideliems deficitams.“

Kartu A. Kubilius stengėsi demonstruoti optimizmą: „Visos krizės kada nors baigiasi. Reikia tik kantrybės sulaukti to momento. Daugelis prognozių rodo, kad 2011 m. ir pasaulio, ir mūsų ekonomika jau bus atsigavusi. Kauno sporto arenoje laimėsime krepšinio čempionato finalą, o pagal daugelį parametrų būsime pasirengę eurui.“

Efektyviai ir pragmatiškai tvarkytis ir turėti sveikos kantrybės dvejiems metams – tokią užduotį dabar esą turi Lietuva.

„Šiemet, jei kas neatsimenate, švenčiame Lietuvos tūkstantmetį. Per tą laiką buvo visko: ir pergalių, ir pralaimėjimų, ir džiaugsmų, ir didelių nelaimių. Kai kurios nelaimės buvo didesnės nei sunkmetis. Ką reiškia dabartiniai pora metų ekonominių sunkumų, palyginus juos su tūkstančiu metų mūsų istorijos? Pergyvenome tūkstantį metų, pergyvensime ir dvejus metus. Mes tai galime, ir mes tai padarysime“, - tvirtino premjeras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją