Stiprus Baltijos šalių valiutų siejimas su euru yra uždelsto veikimo bomba, kuri prieš susprogdama dar labiau pagilins ekonomine krizę šiose šalyse ir galiausiai nacionalinės valiutos bus devalvuotos 50 proc., prognozuoja Didžiosios Britanijos bankas „Royal Bank of Scotland“, praneša DELFI.lv.

Krizės metu Latvijos, Lietuvos ir Estijos nacionalinės valiutos išlieka stipriai susietos su euru, šių šalių ekonomikai išgyvenant stipriausią nuosmukį iš visų ES šalių. Latvija jau kreipėsi į Europos Komisiją ir Tarptautinį valiutos fondą, prašydama tarptautinės finansinės pagalbos.

„Esant tokiai unikaliai ir ekstremaliai situacijai, jei neįmanoma leisti laisvo valiutos svyravimo, reikėtų žymiai sumažinti vidinį vartojimą“, – nurodė banko analitikas Timothy Ashas.

Jis nurodė, kad valiutos vertės sumažinimas turi įtakos eksporto augimui ir padeda visai ekonomikai.

Analitikas prognozuoja, kad Latvija bus priversta atšaukti arba pakoreguoti lato siejimą su euru iki šių metų pabaigos. Jei ekonomikos nuosmukis sudarys maždaug 25 proc., valiuta privalės būti devalvuota 50 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją