„Todėl ir mažinsime valdžios išlaidas artimiausiu metu. Mes taip skaičiuojame, kad mums valstybės biudžeto išlaidas reikia mažinti 3 mlrd. Lt, o „Sodrą“ ir sveikatos draudimo fondą dar papildomai, kai kurios tendencijos dar tik aiškėja, todėl visą išlaidų mažinimą daliname į dvi dalis – balandžio ir birželio mėnesiais“, – sakė premjeras Andrius Kubilius.

Jis neatskleidė, kokias „Sodros“ ir sveikatos draudimo išlaidas ketinama mažinti.

Iš viso per du pirmuosius šių metų mėnesius į šalies biudžetą buvo surinkta 4,483 mlrd. Lt, o išleista 5,397 mlrd. Lt. Dar 364 mln. Lt vertinami sandoriai nefinansiniu turtu. Dviejų mėnesių biudžeto deficitas sudarė 1,268 mlrd. Lt arba 1,3 proc. prognozuojamo BVP.

Anot ministerijos, daugiausia pajamų vasario mėnesį gauta iš mokesčių (40,4 proc. pajamų) ir socialinių įmokų (48,8 proc.).

Didžiausia dalis išlaidų buvo skirta socialinėms išmokoms (50,3 proc. visų išlaidų).

Vidaus skola išaugo, užsieniui - sumažėjo

Finansų ministerijos duomenimis, centrinės valdžios skola vasario mėnesį padidėjo 460,8 mln. litų ir mėnesio pabaigoje buvo 17,120 mlrd. litų arba 17,1 proc. prognozuojamo 2009 metų BVP.

Centrinės valdžios vidaus skola per mėnesį padidėjo 511,3 mln. litų ir mėnesiui baigiantis sudarė 5, 906 mlrd. Lt (34,5 proc. visos skolos). Vidaus finansų sektoriui centrinės valdžios sektorius buvo skolingas 5, 406 mlrd. litų, nefinansiniam sektoriui – 234 mln. litų, kitiems kreditoriams (namų ūkiams ir pelno nesiekiančioms institucijoms) – 265,9 mln. litų.

Per mėnesį centrinės valdžios užsienio skola sumažėjo 50,5 mln. litų ir vasario 28 dieną sudarė 11, 213 mlrd. litų (65,5 proc. visos skolos). Mėnesio pabaigoje centrinės valdžios sektorius užsienio bankams ir kitoms finansinėms institucijoms buvo skolingas 10, 910 mlrd. litų, tarptautinėms organizacijoms – 302,8 mln. litų.

Visa centrinės valdžios ilgalaikė skola sudarė 15,239 mlrd. litų (89 proc. visos skolos), trumpalaikė – 1,880 mlrd. litų (11 proc. visos skolos).

Centrinės valdžios sektorius apima valstybės biudžetą, socialinės apsaugos fondus („Sodrą“, Privalomojo sveikatos draudimo ir Užimtumo), taip pat nebiudžetinius Privatizavimo, Garantinį, Rezervinį (Stabilizavimo), Ignalinos AE uždarymo, Žemės ūkio paskolų garantijų bei Santaupų atkūrimo sąskaitą, o taip pat Valstybės turto fondą ir Turto banką.

Prognozuojama, kad šiemet šalies BVP sudarys 100,4 mlrd. Lt. Anot Finansų ministerijos, šalies ūkis smuks 10,5 proc. SEB banko analitikai pateikia šiek tiek optimistiškesnes prognozes – 9 proc. nuosmukį.

Šiemet į valstybės biudžetą planuota surinkti per 25,447 mlrd. litų, iš jų 5,468 mlrd. litų sudaro ES ir kitos paramos lėšos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją