Paklausta apie progresinių mokesčių klausimą, D. Grybauskaitė jį pavadino „socialinio teisingumo iliuzija“.

„Tų, kurie gyvena iš kapitalo, nepalies progresiniai mokesčiai [...] Socialinį teisingumą galima pasiekti kitomis priemonėmis, o ne teisingumo burbulais“, - teigė D. Grybauskaitė.

Sulaukusi ne vieno klausimo, kaip vertina mokestinę Vyriausybės politiką, Dalia Grybauskaitė teigė, kad pasirinkta kryptis yra teisinga, bet daugybė detalių – diskutuotinos.

Be to, eurokomisarė stebėjosi, kodėl esą per aplaidumą padarytos mokesčių reformos klaidos iki šiol nėra taisomos.

„Kalbėti apie Vyriausybės vykdomus veiksmus yra daug ką. Tendencija mažinti išlaidas – neišvengiama. Yra du keliai išgyventi: radikalus išlaidų mažinimas arba devalvacija. Per vidurį pasirinkimų nėra“, – pramonininkams kalbėjo eurokomisarė.

Tačiau, pasak D. Grybauskaitės, išlaidų mažinimas – skausminga priemonė, kuri gali sukelti socialinę įtampą, o galutinė jos kaina gali būti Vyriausybių kaita.

Klaidas mokestinės sistemos pakeitime D. Grybauskaitė pavadino „ne vieno ministro, o koalicijos problema“. Pasak eurokomisarės, koalicija savo sprendimuose nesugeba išlaikyti vienos krypties ir yra priversta daryti daug kompromisų.

D. Grybauskaitės teigimu, koalicija nesugeba vieningai ir ryžtingai spręsti mokestinių pakeitimų klausimų.

Viešojoje erdvėje pasigirdusius raginimus apie būtinybę skatinti vartojimą ir skolintis valstybės poreikiams komisarė vadino nepagrįstais.

„Euro įsivedimas nieko negelbėtų. Tarptautinės rinkos pavalgymui taip pat neskolins. Verslui, inovacijoms niekas neskolins. Pažadai, kad per skolą reikia skatinti vartojimą, bergždi, nes niekas neleis to daryti“, - teigė D. Grybauskaitė.

Pasak kandidatės, defitictas Lietuvoje šiuo metu gali siekti 8 proc., o pasiskolinus išaugtų ir iki 10 proc.

„Jei mes proto pakankamai neturėsim, niekas neleis būti tokiais žioplais“, – juokavo eurokomisarė.

Diskusijoje su pramoninkais D. Grybauskaitė taip pat tvirtino, kad bendrą reformos vaizdą gadina akcizų pakeitimai ir mokesčiai smulkiajam bei vidutiniam verslui.

Kalbėdama apie smulkiojo verslo apmokestinimą, D. Grybauskaitė tvirtino, kad keičiant mokesčius klaidos buvo daromos viena po kitos.

„Nuo to pradėti buvo didelė klaida“, – sakė eurokomisarė.

„Suvelti sistemos tikrai nereikėjo“, - pridūrė eurokomisarė.

Pasak jos, būtų užtekę apsiriboti vartojamųjų mokesčių pakeitimais.