„Labai sunkus sprendimas. Tokią sumą buvo įmanoma sumažinti tik palietus visas sritis“, – pabrėžė jis.

„Sunku buvo priimti sprendimus, jie tikrai ne iš lengvųjų. Prezidentas palaikė vyriausybę priimant šį sprendimą, už tai galiu tik padėkoti (prezidentui)“, – paaiškino premjeras ir pareiškė, kad vykstant karštiems debatams net koalicijoje nuomonės dėl biudžeto sumažinimo nesutapo.“

Kaip jau buvo pranešama, ketvirtadienį vėlai vakare vykusiame išplėstiniame koalicijos posėdyje su socialiniais partneriais ir prezidentu pavyko pasiekti kompromisą, kaip sumažinti dalį šių metų valstybės biudžeto. Bus nurėžtos pensijos, išmokos ir atlyginimai, o mokesčių sistema liks nepakitusi.

Nutarta visas pensijas sumažinti 10 proc., priemokos prie pensijų nebus mažinamos. Dirbantiems pensininkams pensijos bus sumažintos 70 proc. neapmokestinamas minimumas pensininkams liks kaip ir buvęs – 165 latai.

Be to, planuojama 10 proc. sumažinti motinystės (tėvystės) išmokas ir išmokas šeimoms.

Fizinių asmenų uždarbio neapmokestinamas minimumas bus sumažintas nuo 90 iki 35 latų.

Nuspręsta žymiai sumažinti valstybės valdymo sistemos finansavimą. Valstybinėse įstaigose 20 proc. bus sumažintos algos. Atlyginimai sumažės absoliučiai visiems biudžetininkams – mokytojams, gydytojams, policininkams, valdininkams ir kitiems valstybės tarnautojams.

Mokesčių sistemos nutarta nekeisti, t. y. pridėtinės vertės mokestis nebus didinamas 2 proc., taip pat nebus įvesti progresyviniai mokesčiai gyventojams, nes diskutuojant padaryta išvada, kad toks sprendimas pakenktų ekonomikai ir nepadėtų surinkti daugiau lėšų į biudžetą.

Bus sumažintos ir ministerijų išlaidos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją