Antradienį po pasitarimo su koalicijos partneriais premjeras žurnalistams teigė, kad per birželio-liepos mėnesius Seimas galėtų priimti atitinkamus teisės aktų pakeitimus, kurie įsigaliotų nuo rugpjūčio.

Jis patvirtino, kad nuo kitų metų pradžios bus pradėtas pensinio amžiaus ilginimas. Taip pat jis pripažino, kad ne tabu yra socialinių, motinystės išmokų peržiūrėjimas.

"Bendram pasiūlymų sąraše tokie sprendimai egzistuoja. Norėčiau tikėti, kad šių sprendimų šiais ir kitais metais nereikės priiminėti, tačiau nesu dėl to garantuotas", - sakė A.Kubilius.

A.Kubilius neatskleidė, kokie numatomi mokestiniai pokyčiai ir neatmetė, kad dar viena dalis naujų sprendimų gali būti priimta šių metų rudenį.

"Reikalingos papildomos viešųjų finansų konsolidavimo priemonės dar šiais metais ir geriausia būtų tai padaryti birželio-liepos mėnesį. Manau, kad tos priemonės gali siekti iki 1 mlrd. litų tiek pajamų, tiek išlaidų dalyje. Taip pat labai svarbu nieko neatidėliojant jau šiuo metu iki liepos 1 dienos paruošti esminių struktūrinių pertvarkų planą, planuojant visus veiksmus artimiausiems porai metų ir siekiant permainų visų pirma tose srityse, kuriose išleidžiama daugiausiai viešųjų finansų - "Sodra", sveikatos draudimas ir iš dalies švietimas", - teigė premjeras.

Vyriausybė kitą trečiadienį žada svarstyti ir akcizo klausimus.

Vienas iš koalicijos partnerių - Liberalų sąjūdžio vadovas ir susisiekimo ministras Eligijus Masiulis žurnalistams teigė, kad koalicijos partneriai sutinka, jog reikia peržiūrėti biudžeto pajamas ir išlaidas.

"Skiriasi tik požiūris į tai, kokios priemonės šiame etape gali būti efektyviausios. Bent jau liberalai manome, kad darydami intervenciją į valstybės biudžetą kartu turime galvoti ir apie ekonominę stimuliaciją, nes nuolatinis biudžeto pajamų didinimas keliant mokesčius ir biudžeto išlaidų mažinimas veda į dar didesnį ekonomikos susitraukimą", - sakė E.Masiulis.

Anot jo, liberalai pasisako pirmiausiai už išlaidų mažinimą. E.Masiulio teigimu, jis skeptiškai vertina planus didinti pridėtinės vertės mokestį, nes tai gali dar labiau sumažinti vartojimą.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją