Be to, Seimas iki dviejų savaičių sutrumpino terminą, per kurį darbdavys darbuotojus turėtų informuoti apie ketinamas pakeisti darbo apmokėjimo sąlygas. Dabar apie tai darbdavys turės pranešti ne vėliau kaip prieš vieną mėnesį iki naujovių įsigaliojimo.

Pataisos darbdavius pareigoja pagal terminuotas darbo sutartis įdirbantiems darbuotojams netaikyti mažiau palankių darbo sąlygų, kvalifikacijos kėlimo ir skatinimo galimybių nei darbuotojams, dirbantiems pagal neterminuotas darbo sutartis.

Taip pat leista darbdaviui su atleidžiamu darbuotoju atsiskaityti ne iš karto, o per tam tikrą laikotarpį. Dabar visiškai atsiskaityti privalu žmogaus atleidimo dieną.

Jei darbuotojui priklausytų ne mažesnė kaip penkių mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka, darbdavys šią išmoką savo sprendimu galėtų išmokėti ne vėliau kaip per tris mėnesius.

Seimas taip pat nustatė, kad viršvalandinis darbas negalės viršyti 4 valandų per dieną arba pamainą. Iki šiol darbuotojo viršvalandinis darbas negalėjo viršyti 4 valandų per dvi dienas iš eilės.

Labiausiai pataisas dėl jų liberalumo sukritikavo buvęs ilgametis Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas socialdemokratas Algirdas Sysas.

Tačiau yra tikimasi, kad kodeksas rudenį vėl grįš į Seimą ir jį taisant darbdavių ir darbuotojų santykius bus bandoma dar labiau liberalizuoti.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją