"Nuo naujų metų senųjų Valstybinio socialinio draudimo pažymėjimų ketiname nebeišdavinėti, o naujajame pažymėjime liks tik vardas, pavardė, asmens kodas ir socialinio draudimo numeris. Tai patvirtins, kad šis žmogus yra socialinio draudimo duomenų bazėje. O tokios įstaigos, kaip ligonių kasos ar darbo birža, - sudarę sutartis nustatyta tvarka duomenis galės pasitikrinti mūsų duomenų bazėje", - patvirtino "Sodros" direktorius Mindaugas Mikaila.

Dabartinis pažymėjimas, anot M. Mikailos, prieštarauja Europos Sąjungos direktyvoms - jame yra nurodyta per daug asmens duomenų.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos teisės konsultantas Aleksandras Markinas teigia, kad dabartinis "Sodros" pažymėjimas nebeatitinka jo paskirties.

"Jeigu jis skirtas pačiam asmeniui - tai šie duomenys yra socialinio draudimo duomenų bazėje. Jeigu darbdaviui - tai šie duomenys gali turėti įtakos priimant žmogų į darbą. O tai ne "Sodros" pažymėjimo paskirtis", - pabrėžia A. Markinas.

"Sodros" pažymėjimų keitimas šią savaitę buvo svarstytas Trišalėje taryboje.

"Iš esmės Trišalė taryba pripažino, kad pažymėjimas turi būti keičiamas", - sakė M. Mikaila.

Pasak Trišalės tarybos sekretoriato vadovo Mindaugo Kuraičio, posėdyje darbdaviai kėlė klausimą, kaip reikės patikrinti naują į darbą priimamą žmogų, jei "Sodros" pažymėjime nebeliks įrašų apie jo atleidimo priežastis. Buvo pasiūlyta arba reikalauti darbuotojo rekomendacijos iš senosios darbovietės, arba prašyti jį pateikti gyvenimo aprašymą.

Šiuo metu už vagystes, girtuokliavimą ar pravaikštas atleisti darbuotojai savaip bando atsisakyti jiems nepalankių įrašų "Sodros" knygelėse - praneša jas pametę. Todėl nuo gegužės 1 dienos Valstybinio socialinio draudimo pažymėjimo dublikato išdavimas antrąkart kainuoja 106, trečią - 159 litus ir pan.

Valstybiniu socialiniu draudimu šalyje yra apdrausta 1,3 mln. žmonių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją