Kredito įstaigos privalės nustatyti kliento arba jo atstovo tapatybę, jeigu jo atliekamos vienkartinės operacijos su pinigais suma viršija 50 tūkst. litų. Tapatybė taip pat turės būti nustatoma, jeigu tokią sumą viršija kliento atliekamos kelios tarpusavyje susijusios operacijos pinigais, arba atliekant vienkartinį grynųjų pinigų keitimą iš vienos valiutos į kitą, jei keičiamų grynųjų pinigų suma viršija 20 tūkst. litų ar ją atitinkančią sumą užsienio valiuta.

Nustačiusi, kad klientas ketina atlikti įtartiną operaciją pinigais, kredito įstaiga privalės ją sustabdyti ir informuoti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą prie Vidaus reikalų ministerijos.

Kredito įstaigos taip pat turės sudaryti padidintos rizikos klientų sąrašą. Kaip ir iki šiol, ypatingą dėmesį siūloma kreipti į klientus iš valstybių, esančių nebendradarbiaujančių prieš pinigų plovimą valstybių ir teritorijų sąraše, bei į jų ar jų naudai atliekamas operacijas pinigais.

Ypatingas dėmesys, anot Centrinio banko, turi būti kreipiamas ir į tai, ar kredito įstaigos klientas nėra įtrauktas į konsoliduotą sąrašą asmenų, įmonių ir įstaigų, kurioms taikomos Europos Sąjungos finansinės sankcijos. Šiame sąraše yra ir Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nurodyti asmenys bei organizacijos, susijusios su terorizmu.

Pirmąsias metodines rekomendacijas kredito įstaigoms dėl pinigų plovimo prevencijos Lietuvos bankas patvirtino 1999 metais.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją