Anot Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nario Valdo Lukoševičiaus, dėl brangstančių dujų jų kainos nuo kitų metų gyventojams neabejotinai kils. Dujas maistui naudojantiems gyventojams tarifai didės 20-30 procentų, o vartojantiems šildymui - 30 procentų.

Dienraščio teigimu, rusai siekia dujų kainas Lietuvai pakelti net iki 367-383,5 lito, bet tikimasi, kad pirmąjį pusmetį pavyks susitarti dėl mažesnių kainų.

Pagrindinė "Gazprom" keliama sąlyga - gamtinių dujų kainų reguliavimo netaikyti didiesiems vartotojams, kaip kad nuolat reikalauja valdančioji Darbo partija.

Ūkio ministerija, kuriai vadovauja šios partijos narys Kęstutis Daukšys, vis dėlto ketina paerzinti dujų tiekėjus. Anksčiau K.Daukšys teigė, kad kokių tiksliai priemonių imtis prieš dujų kainų padidėjimą, bus sprendžiama tada, kai Vyriausybė gaus "Gazprom" pasiūlymą.

Vyriausybė gali mažinti dujų tiekėjų antkainius arba keisti dujų gabenimo įkainius.

Galutinės nuo sausio įsigaliosiančios dujų kainos Lietuvai paaiškės gruodžio pradžioje.

Nuo kitų metų rusai keičia dujų kainų skaičiavimo formulę, susietą su 1 proc. sieringumo mazuto kainomis Europoje. "Gazprom" nori, kad mazuto kainų viršutinė riba dar didėtų, tačiau tai lemtų gamtinių dujų kaina brangimą iki 385 litų.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją