Potencialių investuotojų bus paprašyta pateikti savo pasiūlymus dėl naujos elektrinės statybos Lietuvoje, paaiškinti, kaip projektas galėtų būti įgyvendintas, koks būtų investuotojo vaidmuo ir ko reikės iš Vyriausybės, penktadienį rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Kaip Vyriausybė turėtų plėtoti naujos atominės elektrinės statybos projektą, ministerijai siūlymus parengė advokatų kontoros "JMP Law" vadovaujamas konsorciumas, kurį sudarė Suomijos bendrovė "Enfia" ir Kauno technologijos universiteto profesorius Jonas Gylys.

"Lietuvos ryto" duomenimis, konsorciumo parengtoje studijoje kaip galimos investuotojos į naują atominę elektrinę yra nurodomos Europos energetikos bendrovės, garsiausios pasaulio branduolinių reaktorių gamintojos ir kelios didelės elektros vartotojos.

Kaip galimos investuotojos įvardijamos ir Lietuvos energetikos bendrovės Rytų skirstomieji tinklai, VST, "Lietuvos energija".

Studijos rengėjai numatė šešis branduolinių reaktorių gamintojus, galinčius pateikti reaktorių Lietuvai, tarp jų - Rusijos "Atomenergoeksport", Prancūzijos ir Vokietijos "Framatome ANP", Kanados AECL, JAV "General Electric" ir Didžiosios Britanijos BNFL.

Naujoje atominėje elektrinėje pagamintos elektros vartotojomis, be Baltijos šalių, galėtų būti Vokietija ir Skandinavijos šalys. Atominės elektrinės galia turėtų siekti nuo 700 iki 1600 megavatų. Manoma, kad tokia elektrinė galėtų atsirasti per 8-10 metų.

Jau kitų metų birželį, apibendrinus investuotojų siūlymus, turėtų būti aišku, ar projektą perspektyvu plėtoti. Nuo to priklausys ir nauja Lietuvos energetikos strategija, kuri šalies parlamente bus tvirtinama rudenį.

Siūloma, kad projektui plėtoti elektros perdavimo bendrovė "Lietuvos energija" steigtų įmonę, kuri galėtų pradėti įgyvendinti parengiamuosius darbus.

Vienas svarstytinų variantų yra naują atominę elektrinę sujungti su dabar veikiančiomis Kruonio ir Elektrėnų elektrinėmis.

Jeigu Vyriausybė vis dėlto nuspręstų statyti atominę elektrinę, kai kurie politikai ir ekspertai siūlo 2008 metais pradėti derybas su Europos Sąjunga dėl Ignalinos atominės elektrinės antrojo bloko veiklos pratęsimo, kol pradės veikti naujas reaktorius.

Tokiam planui neprieštarautų ir atominių elektrinių sauga besirūpinanti Tarptautinė atominės energijos agentūra.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją