2005 metais 2 kartus buvo užfiksuota nulinė infliacija (sausio ir lapkričio mėnesiais) ir vieną kartą – defliacija (liepą buvo 0,2 proc. defliacija).

Statistikų teigimu, metinės infliacijos lygį nulėmė 10 proc. pabrangusios transporto grupės prekės ir paslaugos, 3,5 proc. – maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 6,7 proc. – būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos bei 5,2 proc. atpigusios ryšių grupės prekės ir paslaugos, 1,1 proc. – drabužiai ir avalynė, 0,8 proc. – alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai.

Vartojimo prekių kainos per 2005 metus padidėjo 2,8 proc., paslaugų kainos – 3,5 procento.

Vartojimo prekių ir paslaugų kainos pernai gruodžio mėnesį, palyginti su lapkričiu, padidėjo 0,1 procento.

Didžiausią įtaką gruodžio mėnesio infliacijai turėjo 0,8 proc. brangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai bei transporto grupės prekių ir paslaugų (0,4 proc.) bei sveikatos priežiūros paslaugų (0,6 proc.) brangimas. Drabužiai ir avalynė atpigo 1,2 proc., ryšių grupės prekės ir paslaugos – 1,6 procento.

Vartojimo prekių kainos per 2005 metų gruodį padidėjo 0,1 proc., paslaugų kainos sumažėjo 0,1 procento.

Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų pokyčiui turėjo 8,8 proc. pabrangę daržovės ir bulvės, 1,4 proc. – pienas ir jo produktai, sūris, kiaušiniai, 3,3 proc. – vaisiai ir uogos, 1,2 proc. – žuvys ir jų produktai bei 1,6 proc. atpigusi kava, arbatžolės, kakava, 0,5 proc. – cukrus, uogienė, medus, šokoladas ir saldumynai, 0,2 proc. – mėsa ir jos produktai.

Transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį labiausiai paveikė benzino kainų padidėjimas 1,6 proc., keleivinio kelių transporto paslaugų – 1,5 proc., transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų – 1,4 procento. Taip pat įtaką darė 4,1 proc. atpigusios suskystintos automobilinės dujos bei 1 proc. – nenauji lengvieji automobiliai.

Sveikatos priežiūros grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 0,9 proc. pabrangę farmacijos gaminiai bei 2,8 proc. atpigusios optikos prekės.

Drabužių ir avalynės grupės kainų pokyčiui įtakos turėjo dėl nuolaidų 1,2 proc. sumažėjusios drabužių ir 1,5 proc. – avalynės kainos.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją