Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), reaguodama į gyventojų pateikiamus klausimus, susijusius su pajamų deklaravimo procedūromis, o taip pat siekdama užtikrinti kuo sklandesnį ir paprastesnį pajamų deklaravimo procesą, informuoja, kad nuo šių metų deklaruotojai nebeprivalo kartu su deklaracijomis teikti mokesčių administratoriui jokių pažymų ar kitokių papildomų dokumentų.

„Pasikeitę pajamų ir turto deklaravimo įstatymai įteisino liberalesnes ir paprastesnes nuostatas, todėl mokesčių mokėtojai, pasinaudoję jiems suteiktomis teisėmis, patirs mažiau rūpesčių ir gaišaties“, - sako Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Violeta Latvienė.

VMI pareigūnai pastebi, kad teikdami Metines pajamų mokesčio deklaracijas kai kurie gyventojai kaip ir ankstesniais metais kartu vis dar pateikia ir pažymas apie gautas pajamas bei išlaidas, todėl primena, kad tokios būtinybės nebėra. Naujieji įstatymai suteikia gyventojams teisę ir pareigą patiems būti atsakingiems už jų deklaracijose nurodomų duomenų teisingumą. „Gerbdami kiekvieną gyventoją laikome jį sąžiningu mokesčių mokėtoju, todėl jokių pažymų ar kitų dokumentų pateikti su deklaracijomis inspekcija nereikalaus“, - sako V. Latvienė.

Pažymas turėtų pateikti tik tie gyventojai, kurie pajamų ar jam tapatų mokestį sumokėjo užsienio valstybėje. Visi kiti deklaruotojai, deklaracijose nurodydami duomenis apie gautas pajamas ar išlaidas, gali naudotis turimais pirminiais dokumentais – sutartimis, mokėjimo kvitais, banko sąskaitų išrašais ir pan. Nei šių dokumentų, nei jų kopijų mokesčių inspekcijai pateikti taip pat nereikės.

„Visa tai reiškia, kad sukurtos prielaidos maksimaliai supaprastinti deklaravimo procedūras ir apsaugoti gyventojus nuo papildomų išlaidų, jeigu kuri institucija šiemet ar ateityje sumanytų pareikalauti užmokesčio už pažymų paruošimą“, - sako V. Latvienė. Ji taip pat primena, kad jokių pažymų nereikia teikti ne tik su Metine pajamų mokesčio deklaracija, bet ir Turto deklaracijomis, teikiamomis pagal Gyventojų turto deklaravimo bei Vienkartinio turto deklaravimo įstatymus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją