Teiginiai

Mitybos grandinė – flamingai savo mažylį maitina vieno iš tėvų krauju.

Verdiktas

Trūksta konteksto. Vaizdo įraše matomas skystis nėra paukščio kraujas, tai – pienas, kurį gamina flamingų patelių ir patinėlių virškinimo liaukos šiems sulaukus jauniklių. Jaunikliai tokiu pienu maitinami iki šešių mėnesių. Pirmaisiais maitinimo mėnesiais flamingų pienas būna ryškiai raudonos spalvos.

Melo detektoriaus komentaras

Kelių sekundžių trukmės vaizdo įraše, kuris akimirksniu išplito socialiniuose tinkluose, nufilmuota, kaip flamingų pora maitina savo mažylį. Iš pirmo žvilgsnio ši scena gali pasirodyti bauginanti – patinėlis snapą įbedęs patelei į kaktą, o iš jos varva kraują primenantis raudonas skystis. Apačioje į viršų pražiotą burną iškėlęs flamingų mažylis bando ryti motinos snapu tekantį skystį.

Šis vaizdo įrašas paskatino jį mačiusius komentuoti, esą flamingai yra tikri kraugeriai, tačiau tai – netiesa.

Nors flamingai nėra vegetarai ir paprastai maitinasi vėžiagyviais, moliuskais, kartais – planktono dumbliais, jų mažyliai negeria tėvų kraujo.

Šie paukščiai savo virškinimo trakte gamina raudonos spalvos „pieną“, kurį išvirkščia, kad pamaitintų savo jauniklius. „Pienas“ iš tiesų yra kai kurių rūšių paukščių tėvų gleivinės sekretas, kurį gamina virškinimo liaukos.

Klaidinanti žinutė

Jį gamina ne tik flamingai, bet ir kiti paukščiai, pavyzdžiui, balandžiai ir imperatoriškieji pingvinai. Balandžių ir flamingų pieną gamina abi lytys, o imperatoriškųjų pingvinų – tik patinėliai. Paukščių laktaciją kontroliuoja prolaktinas – tas pats hormonas, kuris sukelia žinduolių laktaciją, skirtumas tik tas, kad paukščių pienas yra holokrininė sekrecija, o žinduolių – apokrininė sekrecija.

Paukščių jaunikliams jų tėvų išskiriamas pienas yra puikus riebalų ir baltymų šaltinis, tačiau, skirtingai nei žinduolių piene, jame nėra angliavandenių.

Flamingai gali gaminti pieną iki kol jaunikliui sukanka šeši mėnesiai. Pirmosiomis savaitėmis pienas būna ryškiai raudonos spalvos ir palyginti skystas, dėl to iš pirmo žvilgsnio jį galima sumaišyti su krauju, tačiau tokiame piene nėra raudonųjų kraujo kūnelių, spalvą jam suteikia kantaksantinas. Vėliau flamingų pieno spalva palaipsniui blunka.

Šaltiniai
Flamingos Produce Milk? Yep, And This Is How & Why
Why flamingo milk is pink
Nutrient Composition Of American Flamingo Crop Milk
Bird Milk

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją