Teiginiai


Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pranešė, kad su žeme sulyginta Gaza bus atstatyta Izraelio piliečiams.

Verdiktas


Melas. B. Netanyahu niekada nesakė, kad investuos į Gazos Ruožo atstatymą ir sieks, kad teritorija priklausytų Izraeliui, o joje galėtų įsikurti šios šalies piliečiai. Tarptautinės bendruomenės pozicija taip pat yra tokia, kad šio anklavo po karo neturėtų valdyti nei „Hamas“, nei Izraelis.

Melo detektoriaus komentaras


Melagingi įrašai socialiniuose tinkluose po neseniai vykusio Izraelio Vyriausybės posėdžio, prieš kurį pasisakė ir B. Netanyahu.

„Mes investuosime labai didelę 19 milijardų šekelių sumą į Gazos ruožo gyvenvietes. Ruožas bus prieinamas kartoms. Investuosime į būstą, infrastruktūrą, švietimą, užimtumą, mediciną ir kt. „Hamas“ teroristai siekė mus išrauti. Mes juos išrausime ir gilinsime savo šaknis“, – neva teigė Izraelio premjeras (čia).

Šį įrašą socialiniame tinkle X peržiūrėjo beveik 19 tūkst. žmonių, jis pateko ir Lietuvos internautų akiratį, todėl jie taip pat ėmė teigti, kad „Izraelio premjeras B. Netanyahu pranešė, kad su žeme sulyginta Gaza bus atstatyta Izraelio piliečiams. Užgrobti svetimą žemę – išžudyti jos gyventojus ir ten apsigyventi patiems – tai vadinasi „taisyklėmis pagrįsta pasaulio tvarka“.

Klaidinanti žinutė

Tačiau tiesa yra ta, vaizdo įraše Izraelio premjeras kalbėjo hebrajų kalba ir jo komentarai buvo neteisingai išversti į angliškus subtitrus.

B. Netanyahu Izraelio premjeras paskelbė apie Izraelio žemės plėtros planus netoli Gazos Ruozo sienos šalies Vakarų Negevo regione, o ne Gazos Ruože.

„Šiandien Vyriausybė patvirtins Tekuma planą, skirtą Vakarų Negevo bendruomenių atstatymui“, – sakė premjeras, kalbėdamas hebrajų kalba. „Mes investuosime labai didelę 19 milijonų šekelių sumą, kad Vakarų Negevo bendruomenės judėtų į priekį“. Jis teigė, kad Izraelis investuos į būstą, infrastruktūrą, švietimą, užimtumą, mediciną ir kt. „Hamas“ teroristai siekė mus išrauti. Mes juos išrausime ir gilinsime savo šaknis. Mes atstatysime Izraelio žemę ir saugosime savo valstybę“, – teigė B. Netanyahu (čia).

„Ministras pirmininkas kalbėjo apie Vakarų Negevą Izraelyje“, – agentūrai „The Associated Press“ patvirtino B. Netanyahu atstovas Davidas Bakeris. „Jis nekalbėjo apie Gazos Ruožą. Kalbame apie Izraelio projektų finansavimą Izraelio valstybėje“.

Po Vyriausybės posėdžio buvo išplatintas bendras Ministro Pirmininko biuro ir Tekuma administracijos pranešimas spaudai, kuriame teigiama, kad Vyriausybė vienbalsiai patvirtino Tekuma administracijos strateginį penkerių metų planą Tekuma regionui atstatyti, stiprinti ir plėtoti vienbalsiai. „Šiandien yra istorinė diena, kai pradedame strateginį penkerių metų planą, kuris regionui ir jo gyventojams atneš reabilitaciją, atstatymą, augimą, klestėjimą ir viltį“, - teigė Tekuma administracijos direktorius Moshe Edri (čia).

Izraelio politikai nuo pat karo pradžios pabrėžė, kad jų tikslas yra sunaikinti „Hamas“ Gazos Ruože, nes ši grupuotė kelia grėsmę Izraelio gyventojams, tačiau nė karto nepareiškė jokių pretenzijų į patį anklavą, kuris priklauso palestiniečiams.

Nors karas dar gali trukti mėnesių mėnesius, Amerikos ir Izraelio pareigūnai svarsto įvairias galimybes valdyti pokonfliktinį Gazos ruožą: daugianacionalines pajėgas, kuriose yra JAV ir galbūt arabų bei Europos karių, taikos palaikymo operaciją, sukurtą pagal taikos palaikymo operaciją, kuri prižiūrėjo 1979 m. Egipto ir Izraelio sutartis arba teritorijos laikina Jungtinių Tautų priežiūra. Daugumos pasaulio šalių ilgalaikis tikslas yra suvereni Palestinos valstybė, valdanti Gazą ir Vakarų Krantą taikoje su kaimyniniu Izraeliu (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)