Teiginiai


Nuotraukoje užfiksuotas sprogimas Teherane.

Verdiktas


Nuotrauka nėra susijusi su balandžio viduryje įvykusia Irano ataka prieš Izraelį. Tai – senas kadras, darytas 2021 metais, kai Teherano naftos perdirbimo įmonėje įvyko sprogimas, sukėlęs gaisrą.

Melo detektoriaus komentaras


Nakties metu padarytas kadras, kuriame užfiksuotas didelis sprogimas, socialinių tinklų vartotojų buvo susietas su balandžio mėnesio viduryje įvykusia Irano ataka prieš Izraelį, kurios metu į šalį paleista daugiau nei 300 bepiločių orlaivių. Tiesa, kaip pranešė žiniasklaida, žalos nebuvo padaryta daug.
Po atakos socialiniuose tinkluose ėmė plisti minėta fotografija, kai kurie ja pasidalinę tikino, kad pastatas sprogo dėl nepavykusio raketų paleidimo į Izraelį, kiti tiesiog nurodė, jog sprogimas įvyko Teherane.
Klaidinanti žinutė

Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką pavyko rasti daugiau to paties kadro panaudojimo atvejų. Rasti pranešimai skirtinguose naujienų portaluose įrodo, kad nuotrauka nėra susijusi su balandžio mėnesį įvykusia Irano ataka.

2021 metų birželio mėnesį daugelis naujienų portalų ir agentūrų pasidalino žinia apie Teherane įvykusį gaisrą, kuris nuniokojo vieną naftos perdirbimo įmonę (čia, čia ir čia). Visuose pranešimuose panaudota ta pati nuotrauka, kurią socialinių tinklų vartotojai prieš kelias savaites prikėlė antram gyvenimui.

Naftos perdirbimo įmonėje kilusį gaisrą pavyko sėkmingai suvaldyti. Manoma, kad jį sukėlęs sprogimas galėjo įvykti dėl nuotėkio iš nesandaraus dujų vamzdžio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją