Teiginiai


Nuotraukose užfiksuoti į kariuomenę siunčiami ukrainiečiai.

Verdiktas


Melas. Nuotraukos nėra susijusios su Ukrainoje vykstančia mobilizacija. Jose nufotografuotas dviejų pareigūnus užpuolusių kariškių sulaikymas Odesos regione, Ukrainoje. Sulaikyti tėvas ir sūnus užpuolė Ukrainos policijos pareigūnus ir įvykio metu vieną iš jų nušovė.

Melo detektoriaus komentaras


„Facebook“ socialiniame tinkle pasidalinta keliomis nuotraukomis, kuriose užfiksuoti du vyrai, kuriuos sulaiko karine apranga vilkintys ginkluoti vyrai. Dviejose nuotraukose vyrai nufotografuoti paguldyti ant grindinio, o trečiojoje – sulaikyti antrankiais prie sienos. Nuotraukomis pasidalinę vartotojai tvirtina, esą taip ukrainiečiai „šaukiami“ į kariuomenę.
Melaginga žinutė

Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką paaiškėjo, kad tai – netiesa. Portalas „Ukrainian News“ balandžio 21 d. pasidalino viena iš nuotraukų su tais pačiais vyrais (čia). Straipsnyje nurodoma, kad buvo sulaikyti du policijos pareigūnų užpuolikai, kurie slapstėsi Odesos regione – 52 ir 26 metų tėvas ir sūnus. Straipsnyje cituojamas Ukrainos nacionalinės policijos vadas Ivanas Vyhovskis, šia žinia pasidalinęs savo „Facebook“ paskyroje.

Ukrainos nacionalinės policijos vado Ivano Vyhovskio žinutė

I.Vyhovskio paskyroje balandžio 21 d. iš tiesų pasidalinta žinute su tomis pačiomis trimis nuotraukomis, kurios vėliau buvo melagingai susietos su Ukrainoje vykstančia mobilizacija (čia). „Odesos regione sulaikyti policijos užpuolikai – jiems gresia įkalinimas iki gyvos galvos“, – rašoma žinutėje. Joje pateikiama ir daugiau informacijos apie įvykdytą nusikaltimą. Sulaikyti tėvas ir sūnus buvo Vinicos gyventojai, abu – kariškiai.

Balandžio 20 d. apie 2 val. nakties Vinicos srities Haisyno rajone policijos pareigūnai patikrinimui sustabdė automobilį, kuriame buvo du vyrai. Užpuolikai pradėjo šaudyti į policijos pareigūnus. Gindamas savo partnerį nuo šūvių žuvo 20-metis teisėsaugos pareigūnas, o jo partneris buvo sužeistas. Užpuolikų smurto motyvai nežinomi, Ukrainos teisėsauga dėl įvykio vykdo tyrimą.

Į pareigūnus šaudžiusius tėvą ir sūnų pavyko sučiupti tik kitą dieną. Dėl pareigūno nužudymo jiems gresia kalėjimas iki gyvos galvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją