Teiginiai

Charkivo srities Lozovos miesto žmonos „pridavė“ savo vyrus į karinius komisariatus ir už tai buvo apdovanotos (archyvas).

Verdiktas

Melas. Charkivo srities Lozovos miesto moterims suteikti apdovanojimai už Ukrainos karių atminimo iniciatyvas. Nuo 2023 m. grupė žmonių, bendradarbiaudami su švietimo ir kultūros įstaigomis, žuvusiųjų šeimomis, savanoriais, gyventojais, įgyvendino didelio masto projektus, skirtus žuvusiems kariams atminti.

Melo detektoriaus komentaras

„Ukrainos karinės registracijos ir įdarbinimo tarnyba apdovanojo žmonas, kurios pridavė savo vyrus kariuomenei!“, – teigia viena įrašo autorė ir dalinasi aštuonių moterų nuotrauka socialiniame tinkle „Facebook“.

Už nufotografuotų moterų matyti foto sienelė. Ant jos – ukrainietiškas užrašas: „Lozovos miesto taryba“ (ukr. Лозівська міська рада).

Paieška internete pagal šio miesto pavadinimą veda į oficialų miesto internetinį puslapį, kuriame dalijamasi savivaldybės naujienomis. Čia matosi kovo 25 d. įkelta naujiena apie apdovanojimus asmenims už jų projektus, skirtus žuvusiems kariams atminti. Straipsnyje yra identiška 8 moterų nuotrauka, kurią paviešino internautai.

„Dėkojame visiems dalyvavusiems už didžiulį darbą pagerbiant mūsų tėvynainių atminimą – jūsų komandinis darbas davė puikų rezultatą. Mūsų užduotis šiandien – išsaugoti mūsų didvyrių atminimą, pagerbti juos, būti dėkingiems už jų auką ir perduoti tai ateities kartoms“, – renginio metu sakė Lozovos meras Serhijus Zelenskis.

Apdovanojimai skirti asmenims už jų indėlį pagerbiant žuvusių Ukrainos gynėjų atminimą „Atminties knygoje“ ir „Šlovės alėjoje“.

Melaginga žinutė

Naujas pliūpsnis dezinformacijos

Dabar, kai nuo fronto reikia išvesti išsekusius karius, susiduriama su vis didėjančiu naujų karių trūkumu. Ukrainos valdžia priėmė naujas mobilizacijos įstatymo pataisas: sugriežtino bausmes asmenims, vengiantiems šaukimo į kariuomenę ir sumažino šaukimo amžių nuo 27 iki 25 metų (čia).

Tačiau tolesnė mobilizacija išlieka nepopuliari ir politiškai jautri tema. Praėjusių metų pabaigoje šis klausimas tapo atviro nesutarimo tarp V. Zelenskio ir jo tuometinio kariuomenės vado Valerijaus Zalužno priežastimi, nes Ukrainos vadovas nesiryžo didinti šaukimo į kariuomenę tempo (čia).

Mobilizacijos įstatymo pakeitimai, tikėtina, paskatins ne tik naujų, bet ir senų prokremliškų naratyvų sklaidą. „Melo detektorius“ juos aprašė čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją