Teiginiai

Vokietijos vyriausybė pripažįsta, kad pandemijos nebuvo.

Verdiktas

Melas. Šį teiginį paviešino nuolat dezinformaciją skleidžiantis portalas, o nei Vokietijos vyriausybė, nei kitos atsakingos institucijos oficialiai nepatvirtino, kad COVID-19 pandemijos nebuvo. Priešingai – konstatuojama, kad ji ne tik egzistavo, bet ir buvo pavojinga.

Melo detektoriaus komentaras

Portalas „The People's Voice“ šį mėnesį paskelbė tekstą su skambia antrašte „Vokietijos vyriausybė pripažįsta, kad pandemijos nebuvo“. „Didžiulės naujienos iš Vokietijos, nes federalinė vyriausybė buvo priversta pripažinti, kad vadinamieji „sąmokslo teoretikai“ buvo teisūs dėl visko Covido pandemijos metu“, – teigiama straipsnyje. Tačiau pačiame tekste jokių įrodymų, kad Vokietijos vyriausybė paskelbė tokį pareiškimą, nepateikta.

Nepriklausomi žiniasklaidos vertintojai interneto svetainę „The People‘s Voice“ vertina kaip pačio žemiausio patikimumo informavimo priemonę (čia).

Klaidinanti žinutė

Daugybės šalių faktų tikrintojai taip pat jau paneigė, kad paskleistas teiginys yra melas (čia, čia ir čia).

Vokietijoje pirmasis COVID-19 ligos atvejis užfiksuotas 2020 metų sausio 27 dieną. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) 2020 m. sausio 30 d. paskelbė koronaviruso protrūkį tarptautinio susirūpinimo visuomenės sveikatos ekstremalia situacija, o 2020 m. kovo 11 d. protrūkis tapo pandemija. PSO nutraukė ekstremalią situaciją nutraukė 2023 m. gegužės 5 d. (čia).

PSO ir yra atsakinga už pandemijos paskelbimą. Ji stebi ligų aktyvumą pasauliniu mastu per centrų tinklą, esantį pasaulio šalyse, ir turi pasirengimo pandemijai planą, kurį sudaro šeši pandemijos įspėjimo etapai. Kai pasiekiama 6 fazė, kuri yra pandemijos fazė, paskelbiama, kai protrūkiui būdingas visame pasaulyje plačiai paplitęs ir ilgalaikis ligos plitimas tarp žmonių (čia).

Roberto Kocho institutas (RKI), kuris yra nacionalinis Vokietijos visuomenės sveikatos institutas, priminė, kad Vokietijoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, apsaugos nuo infekcijų priemonių imtasi anksti, antraip daug žmonių būtų užsikrėtę per labai trumpą laiką. Nepaisant to, per trejus 2020, 2021 ir 2022 pandemijos metus RKI Vokietijoje užregistravo daugiau nei 37 milijonus laboratoriškai patvirtintų infekcijų, o apie 161 500 žmonių mirė dėl COVID-19 ligos (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją